10-річна Марта зі Стрия, у якої діагностовано медулобластому – пухлину мозку - отримує лікування за новим протоколом.

Про це повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Батьки дівчинки одразу забили на сполох, коли у донечки з’явилась ранкова нудота та блювання без причини, головний біль, сонливість та млявість. Місцеві медики спочатку призначили лікування від кишкової інфекції, авітамінозу. Та, коли у Мартусі з’явилось похитування при ходьбі й посилився головний біль, мама звернулась у приватну клініку, фахівці якої запідозрили пухлину у голові. Обстеження у Львові підтвердили діагноз, дівчинку негайно прооперували нейрохірурги.

У Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр Марта потрапила вже після видалення пухлини у важкому стані – з моторною афазією, геміпарезом зліва, практично нерухома.

Медики Центру негайно розпочали лікування за новим протоколом, коли одночасно застосовують хімієтерапію та променеву терапію. Дитячі онкологи щоденно контролюють стан дитини та лабораторні показники, відтак мають змогу швидко реагувати на відхилення та продовжувати заплановане лікування. З таким веденням пацієнта вони ознайомились під час свого недавнього стажування у Нідерландах.

Зараз дівчинка успішно відновлюється: уже може говорити, починає самостійно ходити. З юною пацієнткою працює мультидисциплінарна команда лікарні – онкологи, хірурги, невролог, педіатр, логопед, ерготерапевт, реабілітолог та ін.  

Читайте також у «Вголосі»: скільки немовлят народилося у Львові протягом дев'яти місяців. 

ІА "Вголос": НОВИНИ