У своєму Facebook правник наголошує, що громадяни України мусять знати державну мову, а ті, хто відверто ігнорує її, – не українці, а злочинці-прихильники «рускава міра».

«Я кілька днів думав, чи розмістити цей допис, але так мене востаннє дістали всілякі захисники так званих «російськомовних українців», що вирішив таки написати. 

Позаминулого тижня був весь день на судових засіданнях у познанському апеляційному кримінальному суді.

Суд розглядав 14 апеляцій, 6 було - від громадян України. Мені вже стало моторошно, коли я осмислив, що майже половина всіх засуджених за злочини - українські громадяни.

Виявилося, вони всі російськомовні, – я зітхнув з полегшенням.

Для них усіх був перекладач української мови.

Усі вони «нічєво нє панімалі», але суд це не вразило, суддя - головуючий сказав, що українські громадяни мають знати українську мову і годі.

Їхня поведінка була жахлива, хамили, кричали, треба було їм безліч разів звертати увагу. Перекладач сказав, що не буде перекладати з російської, суддя - головуючий сказав, для нього це відмова від пояснень. Але кожному дали змогу щось сказати, хоча і не перекладали.

Один з них просив задовольнити його апеляцію. Він сказав, що не хоче бути видвореним до України, бо ненавидить Україну, це країна бандитська, кримінальна, бидляча, а люди там - усі розумово відсталі.

Я розумів, прокурор розумів і судді (такого були віку), теж зрозуміли. Усім відібрало мову.

Один суддя не стримався і російською йому сказав: «я вперше щось таке чую, я судив найстрашніших злочинців, але жодний такого про свою країну не говорив. І сказав: якщо ви так ненавидите країну, яка має бути вашою батьківщиною, то тим паче ви ненавидітимете Польщу, вам тут не місце».

Ось вам русский мир. Приповз до Польщі. Надіюся, ми собі дамо з ним раду.

Я щодня допомагаю українцям, надаю їм консультації. Ніхто з українськомовних не звернувся до мене з кримінальною справою. Я ніколи не чув. А росіяни з України? Ось, бачте.

У вас теж найвища злочинність у йуґовасточних абластях», - написав правник.

Раніше Вголос уже розкривав цю тему у статті «Російськомовна Україна – розсадник криміналітету, алкоголізму та СНІДу».

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ