В добу інформаційних диверсій Росії та активного накручування паніки агентами країни-агресора саме фейкові новини та відверта брехня є найбільшою небезпекою, що може спричинити суспільну паніку та мати далекосяжні наслідки.

Про це синкел Львівської архиєпархії УГКЦ та настоятель Свтяо-Унівської лаври, отець Юстин Бойко, заявив у прямому етері "Народного Толк-Шоу" на телеканалі NTA. 

Привітавши всіх з Різдвяними святами традиційним «Христос Рождається», священнослужитель звернув увагу на те, що основний фактор перемоги у війні полягає не лише в техніці, але й в моралі. 

"Треба мати мотивацію. Людина, яка має мотивацію, вона переможе чи у духовній війні себе, чи в зовнішній війні - ворога. Історія України минулого століття показала, що ми маємо дві мотивації, за які варто боротися - це Бог і Україна. Нехай вони промовляють",  говорить він.

Отець Бойко наголосив, що війна триває 8-й рік, проте лише останнім часом питання протистояння агресії Росії стало актуальною темою для більшості суспільства. 

"Раптом всі почали говорити за повномасштабне вторгнення Росії. Я не військовий експерт, але моєму сказати, що ця війна є передусім боротьбою ідеологій. Війною духа, через те, що в когось є затемнене сумління. І тому коли хочемо зупинити війну - треба зупинити затемнене сумління. Щоби воно прозріло й людина побачила, де є добро, а де зло.

 

Колись я згадував про Єву і Адама, яких спокусив диявол. Він нічого не робив, а просто добро назвав злом, а зло - добром. Суть найголовніша - відкрити  людям очі", - говорить отець Юстин.

Щодо загрози російського вторгнення, то за словами священника варто вірити у силу українського війська та зберігати спокій й упевненість, адже саме паніка та страх - те. чого так прагне ворог. 

«Я не боюсь за наших військових, і вірю в армію свого народу», -говорить він

Щоби продемонструвати силу духу народу, отець показав фотографію 1963-го року, де зброджений священник з дітьми до першого Причастя. Священника на фото звати отець Порфирій Чучма, який відійшов до вічності рівно 21 рік тому.

"За цю фотографію, яку знайшли під час обшуку, йому дали 5 років тюрми.  Бо згідно з радянським законодавством, релігійне виховання дітей каралось вкрай жорстоко. І коли в нього запитали, навіщо він це робить, той відповів -  я є монах й українець. КДБіст почав принижувати його та лити бруд на митрополита Андрея, на що отець Порфирій сказав, «Що ви говорите про митрополит Андрея пане, я його зна, а ви ні. А поки є Україна - то будуть українці»", - поділився цією історією отець Бойко.  

 

Священнослужитель підкреслив, що найголовнішою хворобою сучасної війни є неправда, адже не так страшить зброя, як її образ.

"Зараз коли я чую про паніку, про штурми візових центрів. Люди, та 8-1 рік війни. І ми перемагаємо. Перемагаємо силою духу. Адже в наших героїв є ще одна прикмета - ми належимо до народу християнського, який хоче будувати свій дім на принципах правди, справедливості й любові. і тому я не сумніваюсь, що Україна для світу є каменем, який відкинули будівничі. Та камінь цей може стати наріжним. Я не сумніваюсь, що наш народ ще осягне цю омріяну наріжність. Та  тільки тоді, коли ми будемо сильні духовно. Будемо з Богом", - підсумував отець Юстин. 

ІА "Вголос": НОВИНИ