Цьогоріч зафіксували найбільш ранній приліт лелек в Україну за крайні пів століття – 25 лютого зграю лелек спостерігали на Львівщині.

Про це повідомили орнітологи Львівобленерго,

Працівники щороку монтують безпечні платформи на електроопорах замість гнізд, які лелеки самі намагаються зробити на електромережах.

Щоби пернаті впізнали своє помешкання, частину хмизу зі старого гнізда кладуть на нову основу. Ця ініціатива приносить подвійну користь: безпечні домівки рятують птахів від загибелі – ураження електричним струмом, а електромережі захищають від коротких замикань, можливого обриву проводів та перерв в електропостачанні.

Саме на Львівщину щороку білі лелеки прилітають найраніше, порівняно з більшістю областей, розповів керівник проєкту охорони білого лелеки в Україні, доктор біологічних наук, професор Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Бокотей.

Утім, вчений зауважив, що багаторічні дослідження показують, що за останні кілька десятиріч терміни прильоту лелеки зсуваються на ранішу пору. Основною причиною є зміна клімату.

За його словами, найбільше локальне потепління клімату впливає на птахів, які є ближніми мігрантами, тобто зимують у межах Європи.

ІА "Вголос": НОВИНИ