Космічний корабель NASA Solar Dynamics Observatory вже понад три доби спостерігає за гігантською сонячною плямою AR3664. Наразі ця ділянка підвищеної активності в 15 разів більша за розмір Землі і продовжує рости.

Про це пише Space.com. 

AR3664 вже стала настільки велетенською, що її можна побачити з Землі навіть без спеціальної апаратури, скориставшись лише темними окулярами для спостереження за сонячним затемненням.

Науковці заявляють, що сонячна пляма збільшилася до 200 тисяч кілометрів у ширину і не припиняє збільшуватися.

На поверхні сонячної плями відбуваються надзвичайно активні вибухові процеси виділення енергії (сонячні спалахи) та корональні викиди маси (КВМ). Ця потужні викиди енергії в космос можуть дістатися Землі й спричинити широкомасштабні збої в електромережаї, перешкоди радіозв'язку та навігаційним сигналам, вивести з ладу супутники та викликати посилене явище північного сяйва.

Дослідники очікують, що сонячна активність залишатиметься високою протягом 11 та 12 травня, і припускають, що AR3664 може виділити ще більшу кількість спалахів та викидів корональної маси.

Сонячні плями – це темні ділянки на сонячній поверхні, що мають аномально сильне магнітне поле. Вони, як правило, не перевищують розміру Землі. Разом із збільшенням плями зростає її магнітна сила і ризик додаткових сонячних спалахів, які можуть вплинути на радіозв’язок, електромережі, навігаційні сигнали та становити ризик для космічних кораблів і астронавтів.

ІА "Вголос": НОВИНИ