Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) проводить повну перевірку декларації за 2020 рік, подану народною депутаткою України Олександрою Устіновою, йдеться в інформаційній відповіді відомства, пишуть Vlasti.

Журналісти ще кілька місяців тому писали, що Олександра Устинова не задекларувала зарплату та грошові заощадження готівкою свого чоловіка Олексія Яцюка, посилаючись на те, що член сім'ї не надав інформацію. Також немає цієї інформації та у декларації нардепа за 2019 рік.

У НАЗК нагадують, що відповідно до ч. 7. ст 46 Закону України “Про запобігання корупції” декларант зобов'язаний вказати всю відому йому інформацію про членів сім'ї.

Водночас, Олександра Устинова не вказала не лише заробітну плату чоловіка, а й заховала його кошти у банках та іншу будь-яку інформацію.

З ранніх декларацій Олександри Устінової відомо, що її чоловік працював в IT-компанії.

Як написав раніше у Facebook журналіст і блогер Михайло Шнайдер, Устинова «позиціонує себе як безстрашного борця з корупцією і критикує всіх і вся за найменші провини».

Також він розповів, що нардепка разом із чоловіком у 2018 році переїхала до США. Тоді у декларації вона також не називала конкретну суму доходів чоловіка.

“Половину 2020 року Олександра проводить не в Україні, а у славетному штаті Техас. І пише звідти гнівні пости про те, що політики не хочуть повертати посадки до в'язниці за брехню у декларації. Пише... і не голосує за жодний антикорупційний закон”, — заявив Шнайдер.

Нагадаємо, щодо народного депутата України Сергія Шахова, за матеріалами Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) Генпрокурор Ірина Венедиктова підписала та вручила підозру. Справа стосується недостовірного декларування, оскільки у декларації Шахова не зазначено майно його громадянської дружини Інни Журби на більш ніж 60 млн. грн. Також нардеп не задекларував два автомобілі та доходи від продажу нерухомості та частки у кількох компаніях, оформлених на Інну Журбу.

За інформацією журналістів та колег з “Голосу”, аналогічну справа проти Олександри Устінової не дає “запустити” глава Офісу Президента Андрій Єрмак, під чиїм заступництвом вона перебуває. За таку “послугу” Устинова не критикує президента Володимира Зеленського та чиновників, а в деяких випадках навіть виправдовує його, як у нещодавній справі щодо офшорів, заявляючи, що “офшори не протизаконні”.

“Проти Устинової не порушуватимуть справу, як, наприклад, щодо Шахова, хоча ситуація з подружжям аналогічна. Поки Олександра Устинова буде потрібна Андрію Єрмаку та його Офісу і чітко виконуватиме його вказівки, справа “висітиме”, — вважає джерело в партії “Голос”, додаючи, що вкрай аморально вимагати від інших подавати повну декларацію, але приховувати доходи чоловіка.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Олександра Устінова може бути причетна до виведення кількох сотень тисяч гривень на свій ФОП у 2014 році.

ІА "Вголос": НОВИНИ