Національна агенція зі запобігання корупції (НАЗК) планує переглянути Перелік посад із високим і підвищеним рівнем корупційних ризиків, який зараз очолюють керівник Адміністрації Президента та його заступники. З оновленого списку керівництво АП можуть прибрати, адже нещодавно НАЗК надав висновок про необов’язковість декларування для працівників президентського офісу.

Про це йдеться в розслідуванні Дар’ї Степанової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Зараз в Адміністрації Президента працює понад 400 людей, на зарплату яких із бюджету цього року виділили 300 млн грн. Але АП не має юридичного статусу, її співробітники оформлені в Державному управлінні справами (ДУС). З 2016 року працівників АП Верховна Рада позбавила статусу держслужбовців, внісши з ініціативи самої АП відповідні зміни до закону про державну службу.

Ці зміни дозволяють тепер керівництву АП подавати декларації про доходи на добровільних засадах і не нести відповідальність за декларування недостовірної інформації. На початку літа відповідний висновок зробило саме НАЗК. Хоча ще 2016-го Агеція створила перелік посад із високим і підвищеним рівнем корупції, декларації яких мають перевіряти в першу чергу. На перше місці Переліку поставили керівника АП і його заступників, як людей, котрі пишуть законопроекти, створюють реформи та, відповідно, впливають на політико-економічну ситуацію в країні. 2017 року цей перелік перезатвердили.

Тепер керівник НАЗК Олександр Мангул стверджує, що при створенні Переліку припустилися помилок. Адже це було одне з перших рішень Агенції, у якої не було вироблено відповідної методології визначення корупційних посад. Тепер голова НАЗК обіцяє, що перелік переглянуть. Схоже, керівництво АП приберуть і зі списку потенційно найкорупційніших посад.

Нагадаємо, що напередодні висновку НАЗК про необов’язковість декларування для керівників АП, журналісти «Наших грошей з Денисом Бігусом» у травні з’ясували, що у декларації заступника голови АП Олексія Філатова відсутня згадка про сина, цивільну дружину Анну Бабич та її юридичну компанію Aequo. Фірма була створена віддразу після призначення Олексія Філатова в АП і відразу стала однією з найбільших обслуговувачів компаній, яким потрібні рішення АМКУ щодо концентрацій. АМКУ очолює однокурсник Філатова Юрій Терентьєв, його заступницею працює Марія Ніжнік, котра до призначення в АМКУ працювала в Aequo.

ІА "Вголос": НОВИНИ