Після того, як на тлі розслідування вбивства у Берліні громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі ФРН вирішила вислати двох російських дипломатів, канцлерка ФРН Анґела Меркель закинула Москві брак допомоги в цій справі.

Як повідомляє DW, канцлерка Німеччини Анґела Меркель (Angela Merkel) розкритикувала російську владу через брак підтримки в розслідуванні вбивства громадянина Грузії, колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі, застреленого в центрі Берліна.

«У двосторонніх відносинах це, звичайно, подія, однак на жаль, ми не отримали від Росії активної допомоги в розслідуванні цього інциденту», – заявила вона в середу, 4 грудня, під час саміту НАТО.

Як відомо,  МЗС Німеччини оголосило про вислання двох російських дипломатів на тлі розслідування вбивства Хангошвілі.

Обидва дипломати, котрі працювали в російському посольстві в Берліні й оголошені персонами нон ґрата, насправді є співробітниками російських спецслужб. Тепер вони повинні залишити Німеччину протягом семи днів.

Меркель не вважає, що вислання з ФРН російських дипломатів вплине на перебіг саміту «нормандської четвірки», запланованого на 9 грудня в Парижі. «Я не думаю, що цей випадок позначиться на зустрічі у »нормандському форматі«, там йтиметься про Україну та про те, як нам просунутися вперед у Мінському процесі», – наголосила канцлерка.

Вона планує обговорити ситуацію з висланням російських дипломатів з президентом РФ Володимиром Путіним під час «нормандського саміту». «Я побачуся з російським президентом наступного тижня, я повідомлю йому. Ми вжили цих заходів, тому що ми не спостерігали готовності Росії підтримати нас у розслідуванні цього вбивства», – додала Меркель.

Тим часом офіційна Москва вже заявила, що вважає вислання російських дипломатів з ФРН «недружнім і безпідставним кроком» і пообіцяла вжити аналогічних заходів.

Як відомо, колишній чеченський польовий командир Зелімхан Хангошвілі, в якого було грузинське громадянство, був вбитий у Берліні 23 серпня. Прокуратура в Німеччині розглядає політичні мотиви вбивства у Берліні етнічного чеченця з Грузії Зелімхана Хангошвілі.

Російська влада оголосила Хангошвілі в розшук за звинуваченням у тероризмі. У Німеччині чоловік шукав притулку після кількох скоєних на нього замахів.

Ймовірного вбивцю Зелімхана Хангошвілі затримали 23 серпня завдяки свідченням очевидців. Ним виявився чоловік з російським паспортом на ім'я Вадима Соколова. Портал журналістських розслідувань The Insider 3 грудня повідомив про те, що «Вадим Соколов» – насправді 54-річний Вадим Красиков, якого Росія оголошувала в розшук через «Інтерпол» у 2014 році.

Як повідомлялося, Німеччина висилає з країни двох російських дипломатів через вбивство у Берліні, яке сталося у серпні цього року.

ІА "Вголос": НОВИНИ