Результати спільного розслідування Bellingcat, The Insider і CNN за участю Der Spiegel показали, що замах на російського опозиціонера Олексія Навального в Томську – справа рук групи оперативників ФСБ.

Як пише CNN, за командою Навального постійно спостерігає ФСБ в Росії, наступник радянської таємної міліції КДБ.

Зокрема було встановлено, що кілька його агентів прилетіли  до Новосибірська за день до прильоту Навального. А рівно через тиждень Навальний вже боровся за своє життя - його тіло було вражено нервово-паралітичним агентом «Новичок». Він знепритомнів під час рейсу з Томська.

Автори розслідування змогли встановити особи цих восьми співробітників ФСБ, зіставивши дані білінгу мобільних телефонів з іншими базами даних. Вивчивши інформацію про авіаперельоти, автори з'ясували, що члени цієї групи слідували за Навальним в десятки російських міст з 2017 року. У їх активності було два піки – в 2017 році, коли Навальний заявив про бажання брати участь у президентських виборах, і в 2020 році.

Розслідувачі назвали імена та псевдоніми співробітників ФСБ, причетних до отруєння Навального. Це Станіслав Макшаков, якого вважають керівником операції, а також Олег Таякіна ( «Тарасов»), Олексій Александров ( «Фролов»), Іван Осипов ( «Спиридонов»), Костянтин Кудрявцев ( «Соколов»), Олексій Кривощеков, Михайло Швець ( «Степанов»), Володимир Паня. Вів операцію, найімовірніше, Макшаков, дані з телефонів показують регулярних дзвінків і обмін повідомленнями з інших учасників групи саме з ним. У минулому Макшаков працював в Державному інституті технології органічного синтезу. Там проводилися розробки хімічної зброї, поки в 2017 році Росія не припинила їх офіційно.

Коли з'ясувалося, що опозиціонер вижив, троє учасників операції здали квитки в Москву і полетіли в Горно-Алтайськ замітати сліди отруєння.

Також розслідувачі впевнені, що отруєння в Томську – це вже друга спроба отруїти Навального. Перша в 2020 році відбулася в Калінінграді, тоді постраждала дружина Олексія - Юлія.

Коментуючи результати розслідування, Навальний назвав інцидент «державним тероризмом».

«Це не ФСБ-шники, які працюють на замовлення олігарха або чиновника, якого я образив своїм розслідуванням. Цілий департамент ФСБ під керівництвом високих начальників протягом двох років веде операцію, в ході якої кілька разів намагаються вбити мене і членів моєї сім'ї, отримуючи хімічну зброю в секретній державній лабораторії. Звичайно, операція такого масштабу і такої тривалості не може бути організована ніким, крім як главою ФСБ Бортниковим, а він ніколи б не наважився це зробити без наказу Путіна », – заявив опозиціонер.

«Я знаю, хто хотів мене вбити. Я знаю, де вони живуть. Я знаю, де вони працюють. Я знаю їх справжні імена. Я знаю їх підроблені імена. У мене є їхні фотографії », – написав Олексій Навальний на своєму офіційному сайті.

В останні роки інтернет-розслідування «Беллінгкат» встановило особу російських військових спецслужб, відряджених до Англії для отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки, та російського агента, звинуваченого у вбивстві чеченського активіста в Берліні. Bellingcat допоміг розкрити проросійські сепаратисти в Україні, відповідальні за збиття авіалайнера MH-17 у 2014 році.

Що відомо про отруєння Олексія Навального:

  • 20 серпня 2020 року лідеру російської опозиції Олексію Навальному стало погано під час перельоту з Томська в Моску. У зв’язку з цим літак екстрено приземлився в Омську, де чоловіка госпіталізували.
  • Пізніше родина та соратники Навального добилися того, що його перевезли на лікування у берлінську клініку «Шаріте».
  • Наразі російський політик перебуває в Німеччині, де відновлюється після отруєння.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=343&v=smhi6jts97I&feature=emb_logo

Читайте більше новин в Україні та в світі на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ