Темою палких обговорень у мережі стала не лише перемога Kalush Orchestra на Євробаченні-2022, а і бали, виставлені українським журі іншим учасникам. А саме - 0, який отримав від них представник Польщі – «Ochman».

Чимало українців розцінили це як кричущу невдячність по відношенню до Польщі, яка під час війни проявляє себе як справжній братній народ України.

Як же так сталося, спробували пояснити члени журі, співачка Ірина Федишин та продюсер Вадим Лисиця. 

«Якби я була по сторону глядацького голосування, я б теж була такою розлюченою. Тому що, не зважаючи на те, що «Євробачення» все ж «ніби-то» аполітичний конкурс, важко відсторонитися, коли у твоїй країні війна і найбільше руку допомоги тобі простягає Польща. Коли я побачила такі результати - це було шоком і для мене. Скидаю фото своєї анкети, де видно, скільки балів отримала Польща особисто від мене. Як так вийшло, що для Польщі вийшло 0 балів ??? Я не знаю відповіді на це запитання…», – написала Ірина Федишин.

"Весь процес голосування проходив під пильним наглядом юриста всі члени жюрі заздалегідь ознайомилися з правилами голосування. Жодних можливостей впливати на рішення одне одного не мав ні один член жюрі, а тим більш головуючий. Тому Польща, та інші країни отримали ті самі оцінки, що заслужили на думку кожного з суддів. Платню за це ніхто не отримував. Ніяких преференцій, та інших заохочуваннь ніхто не мав. Хто бажає наступного разу бути суддею - звертайтесь до Суспільного Мовника. Як голова жюрі - я точно готовий нести відповідальність за демократичний вибір, зроблений цього року, – пише Лисиця. 

Окрім Лисиці та Федишин, членами журі були: соліст «Піккардійської терції», заслужений артист України Андрій Капраль, художній керівник Академічного інструментального ансамблю «Високий Замок» Львівської національної філармонії, продюсер Андрій Яцків, кінознавець та кінокритик, викладач Національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, виконавчий продюсер телеканалу UA: КУЛЬТУРА Лук’ян Галкін.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ