Папу Івана Павла ІІ до України запросив не тодішній президент Леонід Кучма, а український народ. Понтифік хотів їхати саме до українців, вклонитись українській землі, визнати мучеників УГКЦ і сказати українцям, яку важку історію ХХ століття вони пройшли і гідні мати вільну державу.

Про це в ефірі проєкту “Народне Толк-шоу” на телеканалі NTA заявила власна кореспондентка Радіо Свобода, ініціаторка акції “Запросімо Папу Римського в Україну” Галина Терещук.

За її словами, про візит Івана Павла ІІ до України почали говорити практично одразу, відколи церква вийшла з підпілля. Однак все залишалось на рівні розмов.

“Я робила інтерв’ю для газети з покійним владикою Михаїлом Гринчишином… Я спитала, чому Папа не їде в Україну? Він відповів: через те, що його українці не запрошують. Я кажу: “Як? Це ж Кучма має запросити”. Папа каже: “Ви знаєте, добре було б, якби вся Україна запросила”, – пригадує журналістка.

Відтак виникла ідея надрукувати заклики “Запросимо Папу в Україну”. Згодом, за словами Терещук, працівники Адміністрації президента Кучми розповіли, що цими закликами настільки завалили АП, що “вони не знали, де ті холєрники, які це придумали”.

“Він (Кучма, – ред.) тоді був в розтяжці. З одного боку була Росія і Алексій, які виступали проти візиту Папи. З того ж боку – Вітренко і купа людей, які були проти візиту Папи. З другого боку, все ж таки була акція “Україна без Кучми”, вбивство Гонгадзе, плівки, які оприлюднював Мельниченко. Тільки-но стався інший інформаційний привід – Папа їде в Україну – це стало темою номер один у світі, а акція “Україна без Кучми” відійшла на задній план”, – зауважила Терещук.
Водночас вона підкреслила: на відміну від Києва, у Львові Папа пересувався значно вільніше. Тоді як у столиці охорона намагалась відгородити понтифіка від людей, у Львові все ж вдалось переконати Службу безпеки дещо полегшити варіант зустрічей
“Уявіть, Папа прилітає, а його від летовища до площі Ринок, до Катедрального собору, до вірменки… Папа просто проїжджав мимо львів’ян і був близький до українців”, – розповіла Галина Терещук.
Нагадаємо, цими днями Україна відзначає 20 річницю візиту Івана Павла ІІ до нашої держави і, зокрема, до Львова.

ІА "Вголос": НОВИНИ