Автор дослідження «Загибель Гути Пеняцької» Дмитро Чобіт звернувся із відкритим листом до президента Республіки Польща Анджея Дуди, в якому на підставі фактів та документів розвінчав антиукраїнські міфи про Гуту Пеняцьку.

Причиною його звернення стали послання президента до світової громадськості в річницю загибелі Гути Пеняцької, які уже четвертий рік поспіль зачитують на місці спаленого села та у Варшаві.

За словами Чобота, він вирішив повідомити Анджею Дуді «дуже конкретні та документально засвідчені факти, наведені дослідженні «Загибель Гути Пеняцької 28 лютого 1944 року». Він також надіслав два примірники книги президентові РП.

Дмитро Чобіт зазначає, що головним поштовхом для цього дослідження стало перше звернення Дуди, зачитане 26 лютого 2018 року після молебню на місці спаленого села Гута Пеняцька, що на Львівщині.

«Виголошені від Вашого імені, Пане Президенте, твердження є не просто помилковими – вони абсолютно не відповідають історичній дійсності та суперечать не десяткам, а сотням неспростовних фактів, наведених у моїй книзі. Усі факти підкріплюються науковими посиланнями. Тобто Ваші, Пане Президенте, звинувачення українців є необ’єктивними, необґрунтованими і неправдивими», - зазначив Чобіт.

Український дослідник запитує Анджея Дуду, на підставі яких наукових досліджень польських істориків написані його звернення про знищення Гути Пеняцької «українськими солдатами», «українськими поліціянтами», «українськими націоналістами», «дивізією СС «Галичина», «Українською Повстанською Армієєю, на підставі яких джерел він стверджує, що у Гуті Пеняцькій 28 лютого 1944 року загинуло «коло тисячі поляків»?

«Чи личить президенту європейської держави у ХХI столітті робити політичні висновки з історичної проблеми та абсолютно безпідставно й цілком надумано звинувачувати у воєнних злочинах і геноциді своїх сусідів при повній відсутності у власній країні наукових досліджень з цієї теми?» - запитує Дмитро Чобіт.

Він застерігає польського президента: «Коли Ви наважитеся кидати черговий камінь неправди в українців, спочатку подумайте, чи не повернеться він бумерангом до Вас і не впаде на голови поляків».

Дмитро Чобіт пише, що Дуда як президент європейської держави не має морального й політичного права опускатися до поширення примітивної неправди про своїх сусідів та повторювати безглузді вигадки польських шовіністів, тим самим пропагувати ненависть і міжнаціональну ворожнечу.

«Місія президента у XXI столітті мала би полягати в іншому: піклуванні про мирний, добросусідський розвиток відносин між польським і українським народами, взаєморозуміння й злагоду між ними», - зазначає автор листа.

Читайте також: Депутати Львівської облради засудили українофобські заяви польських посадовців та вимагають реакції держави.

Раніше ми інформували:

ІА "Вголос": НОВИНИ