Близько 15 вибухових пристроїв та речовин знайшов поліцейський пес зі Львівщини Барс, перебуваючи у відрядженні у Київській області разом з поліцейською собакою Чінзаною.

Як розповів «Вголосу» інспектор-кінолог кінологічного центру Головного управління Національної поліції у Львівській області Андрій Симчук, працівники поліції та службові собаки повернулися з Київщини кілька днів тому.

Цілий місяць, щодня, вони, у складі зведеного загону, патрулювали щойно звільнені Ірпінь, Бучу та Гостомель, стояли на блокпостах та виїжджали на зачистки аби перевірити чи не залишили рашисти, відступаючи, вибухові подаруночки.

Андрій згадує, що в часи їхнього перебування в Ірпені сталася всім відома історія, коли мешканка Бучі Тетяна Монько, повернувшись додому, у визволене місто, звернула увагу, що музичні нагороди її десятилітньої доньки, які завжди стояли на кришці піаніно, змінили своє розташування. На місце викликали поліцейського з собакою, яка підтвердила, що піаніно заміноване. А сапери знайшли під молотками музичного інструменту гранату.   

Львівський кінолог додає, що гранату виявила не львівська собака. Але Барс та Чінзана виконували саме таку роботу: коли треба було, то заходили у помешкання та ретельно його обнюхували. На жаль, вороги позалишали таких «подаруночків» мирним мешканцям дуже багато.

Для львівських собак це вже не перший виїзд в зону бойових дій. З 2014 року вони вже їздили зі своїми кураторами. Роботу знають добре – їх на це вчили довго і ретельно. Саме тому після повномасштабного вторгнення росіян в Україну та після визволення Ірпеня, Бучі та Гостомеля, вони поїхали туди на розмінування.

Дорогою на них дивилися спалені танки, автомобілі, будинки.

Жили кінологи з собаками на базі кінологічного центру в Ірпені. Точніше в приміщеннях, які уціліли після бомбардування.

«Кінологічний центр був знищений відсотків на 50 або й більше. Другий поверх зруйновано цілком. Води та електрики не було. Воду привозили в бочці. А щоби зарядити мобільний телефон, то вмикали на годинку-другу генератор», - згадує Андрій Симчук.

Також в кінологічному центрі мешкають службові собаки, які отримали контузії та поранення. Зараз вони проходять реабілітацію. І фахівці сподіваються, що ці собаки зможуть відновити свої навички.

«Для собаки це не перше відрядження, тому він поводив себе спокійно. Як приїхали, то він хотів їсти, пити і гуляти, бо дорога була довгою», - каже кінолог.

Окрім того, час від часу собак викликали в певну місцевість аби розшукати схованки зброї. Так, працівники управління поліції Київщини мали інформацію, що у лісі й коло одного з сіл у Київській області росіяни, відступаючи, зробили сховок зброї. Очікувалося, що цією зброєю пізніше скористаються диверсійні групи аби дестабілізувати ситуацію у визволених містах.

«Мені сказали площу огляду та місце. А Барс побігав хвилин 15 і сів коло одного з повалених дерев. Це був знак, що там має щось бути. Працівники вибухової служби перевірили й підтвердили: гранати, маршеві двигуни до РПГ-5, тротилові шашки, запали та вибухові пристрої», - розповідає кінолог.

Всього цих «подаруночків» нарахували близько 15 штук. Це – багато.

За свою роботу Барс отримав нагороду – йому дозволили погратися улюбленим м’ячиком. А далі – знов до роботи.

Кінологи кажуть, що дарувати собаці кілограм ковбаси чи сосисок, не варто, вона цього не оцінить. А ось гратися м’ячем Барс дуже любить. І готовий заради цього знову шукати вибухівку.

Окрім того, працівники стояли на блокпостах та оглядали автомобілі. Та знаходили в авто цивільних осіб патрони та вибухівку. Часто собаки повідомляли, що у цій машині може бути зброя. Але після ретельного огляду, її не знаходили. Це означає, що зброя тут була і запах від неї залишився.

«Автомобілі перевіряли вибірково. Звертали увагу на поведінку людей. Якщо людина везе щось заборонене, то це по них видно. Тоді приймаю рішення огляду авто з собакою», - розповідає кінолог.

Так Барс виявив гранату, а Чінзана – патрони у салоні автомобіля, схованих під пасажирськими сидіннями. Собаки, які їх виявили, просто сіли коло того авто і чекали, поки кінолог забере їх. Гавкати суворо заборонено, адже деякі вибухові пристрої детонують на звук.

Розповідаючи про свою поїздку у Київську область, кінолог каже, що у помешканнях мирних жителів та у парках виявили дуже багато розтяжок. Рашисти мали намір, навіть після відступу, знищити якомога більше мирних мешканців.

Андрій Симчук та бельгійська вівчарка Барс служать разом уже майже 5 років. Кінолог почав навчати пса ще семимісячним щенятком. Каже, собака мав дуже хороші здібності саме для пошуку вибухівки. А також має особливість – зламане вушко. Але це не вливає ані на талант, ані на красу пса.   

Молодший інспектор-кінолог Олег Павлишин працює з чорним лабрадором Чінзаною четвертий рік. Про собаку ми вже писали тут.

Олег Павлишин розповідає, що коли приїхав до Ірпеня, то відчув шок: таких руйнувань він досі не бачив. А ось Чінзана принюхувалася: вона добре впізнає запах зброї. Собакам виділити місця в вольєрах, працівникам поліції – в уцілілих приміщеннях з вибитими вікнами.

«Коли потепліло, то Чінзана дуже багато пила води. І поруч річка була, собаки з задоволенням купалися», - згадує кінолог.

Зранку, по приїзді Олег Павлишин разом з Чінзаною поїхали на блокпост. Саме там вона і виявила авто з патронами для АК, які водій сховав під пасажирським сидінням.

«Чоловік поводився дивно, то ж ми вирішили його перевірити», - каже кінолог.

Загалом поліцейський з собакою стояли на блокпості по 12 годин поспіль.  

Кінологи кажуть, що поліцейські собаки у зоні бойових дій працюють на рівні з іншими бійцями та ніколи не скаржаться. Проте жодної нагороди за службу, як от медалі чи ордена, - не отримують. 

«Та їм цього і не треба. Вони працюють не за нагороди. Вони – просто працюють», - каже Андрій Симчук.  

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», у Львові зловмисники викрали бронежилети, призначені для відправлення нашим бійцям на передову.  

ІА "Вголос": НОВИНИ