У Львівській міській раді підтримали українця Ярослава Гунька, який став жертвою антиукраїнської пропаганди після появи у парламенті Канади.

Під час засідання парламенту Канади з нагоди візиту глави української держави Володимира Зеленського 22 вересня, спікер Ентоні Рота окремо привітав 98-річного Ярослава Гуньку, а також назвав його героєм. Після цього ветерана СС «Галичина» присутні вітали оплесками. Надалі антиукраїнська пропаганда влаштувала істерику і українця Гуньку зробили ледь не головним винуватцем злочинів Гітлера.

«Після овацій, які отримав українець Ярослав Гунька в канадському парламенті, антиукраїнська пропаганда на весь світ роздула істерію про нібито «українських нацистів». Маємо підтримати нашого героя і земляка. Українці які боролись за Україну  - мають мати повагу у всьому світі. «Не забуде стрільця Україна із золотим левиком на рукаві!», - зачитав заяву фракції ВО «Свободи» у Львівській міській раді Любомир Мельничук.

Зазначимо, що Ярослав Гунька – уродженець Урмані Тернопільської області. Він у 1943 році вступив до лав дивізії Ваффен СС «Галичина». А після поразки Німеччини у Другій світовій війні перебрався до Канади, де живе й досі. Через скандал, який виник внаслідок цього, спікер парламенту Рота подав у відставку. А прем'єр-міністр Джастін Трюдо офіційно попросив вибачення, бо, мовляв, вшануванння Гунька могло образити народи, які постраждали від рук фашистів.

«Чи вчиняв Ярослав Гунька та інші дивізійники військові злочини? Ні. За майже 80 повоєнних років їх перевіряли 100500 разів усі можливі установи, органи та комісії. В тому числі під постійним тиском московської агентури. Ніяких злочинів. Трагізм долі Ярослава Гуньки у тому, що він воював в армії чужої держави. Але така доля бездержавної нації. Мільйони українців воювали в чужих арміях як під час Другої світової, так і під час Першої світової та десятках інших війн», - йдеться у зверненні.

ІА "Вголос": НОВИНИ