Нове дослідження фахівців з Університету Бата у Великобританії показує, що кава натщесерце може сильно порушити контроль над рівнем цукру в крові.

Про це пише видання Ukr.Media.

Кава впливає на рівень глюкози в крові

У ході дослідження вчені вивчали вплив порушень сну і ранкової кави на різні метаболічні маркери.

Результати показали, що одна безсонна ніч або ніч з неміцним сном не дуже згубно впливає на метаболізм, а от кава, якою людина намагається підбадьоритися після важкої ночі – впливає на рівень глюкози в крові.

Вчені провели дослідження впливу кави на організм

Вчені провели дослід з добровольців і запропонували їм пройти три експерименти:
  • Спати нормально всю ніч, а вранці після пробудження – випити солодкий напій.
  • Спати з порушеннями (добровольців будили кожну годину), вранці – випити солодкий напій.
  • Спати з порушеннями, але після пробудження їм давали випити міцну каву, а через 30 хвилин – солодкий напій.
У всіх респондентів брали аналізи крові, щоб перевірити рівень глюкози після солодких напоїв, які по калорійності були на рівні типового сніданку. З'ясувалося, що одна ніч з неспокійним сном не вплинула на рівень глюкози та рівень інсуліну. А ось ті, хто випив чашку чорної кави перед сніданком – мали підвищений рівень глюкози, у деяких випадках – на 50%.

Пити каву після сну неможна

За словами вчених, можна зробити висновок про те, що регулярне вживання міцної кави відразу після пробудження значно підвищує ризик розвитку діабету другого типу.

"Наш контроль рівня цукру в крові порушується, коли після безсонної ночі ми в першу чергу п'ємо каву. Це можна змінити просто - з'їсти сніданок перед вживанням кави", - пояснив автор дослідження Джеймс Беттс.

ІА "Вголос": НОВИНИ