Найактивніший вулкан Європи Етна, що на італійському острові Сицилія, повільно та неминуче сповзає в Середземне море, а це, своєю чергою, загрожує жителям Середземномор'я цунамі.

Про це інформує Science Alert із посиланням на слова геофізика Хейдруна Коппа з Центру геоморфологічних досліджень Гельмгольца в Німеччині.

«Увесь схил перебуває в русі через сили тяжіння. Тому цілком імовірно, що він може катастрофічно зруйнуватися, що призведе до цунамі в усьому Середземномор'ї», — йдеться в повідомленні.

Водночас, точна причина повільного ковзання Етни зі середньою швидкістю 14 міліметрів на рік наразі повністю не пояснена, вчені раніше вважали, що зрушення може бути викликане наростанням тиску магми всередині вулкана.

Однак, як свідчить нове дослідження, повільне ковзання вулкану до Середземного моря епізодичне та здебільшого зумовлене нестабільністю через гравітаційні сили, а не динамікою магми.

«У випадку гори Етна наш аналіз деформації берегової лінії має на увазі велику небезпеку для руйнування схилу, ніж передбачалося раніше, позаяк глибоке гравітаційне ковзання може потенційно призвести до катастрофічного руйнування», — стверджують науковці.

Наразі немає жодних доказів, що це станеться найближчим часом, однак, за словами фахівців, катастрофа може статися будь-якої миті.

ІА "Вголос": НОВИНИ