Влада Грузія не має наміру передавати українській стороні заарештованого експрезидента країни Міхеїла Саакашвілі.

Про це заявила віце-прем'єр, міністр культури, спорту і молоді країни Тея Цулукіані, повідомляє Новини-Грузія.

«Екстрадиція в Україну з Грузії відбувається лише в тому разі, коли людина, видачу якої вимагає інша сторона, там притягнута до кримінальної відповідальності. Я не думаю, принаймні не знаю, щоб Саакашвілі був притягнутий до кримінальної відповідальності в Україні. Тому розмови про екстрадицію є правовим безглуздям, тобто нонсенсом», - сказала вона.

Цулукіані, яка в 2012-2020 роках була міністром юстиції Грузії, заявляє, що правових підстав для екстрадиції Саакашвілі в Україну не існує.

Вона також виключає, що Саакашвілі передадуть Києву для того, щоб він відбув в Україні тюремний строк, до якого його засудив грузинський суд.

«Якщо ми говоримо про те, щоб передати Саакашвілі Україні, щоб він відсидів тюремний строк, який йому присудив грузинський суд, в Україні, то у нас немає ніякого бажання. Немає жодної правової доцільності для цього», - зазначила Цулукіані.

Саакашвілі бадьорий і не хоче повернення в Україну - адвокат

Сьогодні адвокати Саакашвілі вперше відвідали його в пенітенціарній установі №12 у Руставі, куди політик був поміщений після затримання 1 жовтня. Допускати туди юристів у неробочі дні адміністрація в'язниці відмовлялася.

«Він бадьорий. Продовжує голодування і вважає, що в такій формі виражається продовження боротьби. Його позиція, що боротьба має тривати. Відповідно, на його погляд все триває ... Що стосується питання екстрадиції, позиція Міхеіла Саакашвілі з приводу цього питання полягає в тому, що він приїхав до Грузії, на свою батьківщину і планує політичну боротьбу. Напевно, він відмовиться від екстрадиції», - заявив Чівіашвілі.

Адвокати також зачитали лист Міхеіла Саакашвілі, в якому він звертається до членів своєї партії «Єдиний національний рух». Експрезидент наголошує, що задоволений результатами муніципальних виборів і закликає своїх однодумців продовжувати боротьбу. 

Нагадаємо, 1 жовтня Міхеіл Саакашвілі заявив, що таємно прибув до Грузії і опублікував відеозвернення з Батумі. Влада Грузії спочатку заявляла, що він не перетинав кордону країни і перебуває в Україні. Але ввечері заявила про затримання Саакашвілі. 

ІА "Вголос": НОВИНИ