Про це в ефірі «Громадського радіо» заявила юрист-кримінолог Ганна Маляр, пише «Сегодня».

На думку Ганни Маляр, якби мішенню був Мосійчук, то вибухівку заклали б у його машину. Але її заклали в мопед, який стояв досить далеко від під'їзду, звідки виходив нардеп. Тому вибух, який стався в Києві ввечері 25 жовтня, ймовірно, був замахом на життя загиблого Михайла Мормиля, а не народного депутата Ігоря Мосійчука. До такого висновку кримінолог прийшла, проаналізувавши відео моменту вибуху з камери спостереження.

«На відео видно, що в момент вибуху найближче до епіцентру знаходиться саме загиблий, який проживав у цьому будинку, Михайло Мормиль. А сам Мосійчук, Бала були на певній відстані. Якщо є посягання на конкретну особу, то вибухівку підкладають в той транспортний засіб, в якому ця особа повинна була їхати. Якщо ця вибухівка підкладається в мопед, мотоцикл і т.д., то планується, що людина буде проходити повз», – сказала Маляр.

Експерт також відзначила, що напередодні чула про те, що Мормилю погрожували.

Раніше друг загиблого Руслан Болгов у «Facebook» написав: «Він говорив, що хвилювався за своє життя і що на ним стежать».

За неофіційною інформацією, Михайло Мормиль проживав у тому ж будинку, де розташований телеканал «Еспрессо.TV», біля якого і прогримів вибух. На відео з камери спостереження видно, що за кілька секунд до вибуху Михайло Мормиль йшов у напрямку, ймовірно, свого під'їзду. У той же час, троє чоловіків – політолог Бала, нардеп Мосійчук і його охоронець Кушнір – виходили з телеканалу і йшли в протилежному напрямку.

Мопед, в якому була закладена вибухівка, стояв навпроти під'їзду, до якого, ймовірно, прямував Мормиль. Вибух прогримів, коли троє чоловіків і Мормиль пройшли один повз одного. На той момент Мормиль перебував до мопеду ближче, ніж чоловіки.

За повідомленнями прокуратури, слідство з'ясувало, що вибухівка була з дистанційним управлінням. Тобто, вона спрацювала не в запрограмований час, а тоді, коли цього захотів зловмисник.

Маляр підкреслила, що слідчі обов'язково повинні розглядати версію замаху на життя Мормиля, оскільки вона «абсолютно логічна».

У прокуратурі Михайла Мормиля називають «випадковим перехожим». Водночас Михайло Мормиль з 2015 року працював у МВС, був підполковником поліції. З правоохоронних органів він звільнився та займався приватною практикою. 

Однією з випадкових жертва теракту стала 56-річна жінка: осколок бомби потрапив їй в голову, лікарі витягли з мозку металеву кульку і уламки черепа. Поранена досі не прийшла до тями, а медики відмовляються давати прогнози.

Пораненого нардепа Мосійчука все ж перевезли в іншу лікарню; в ЗМІ потрапила інформація про те, що лікувати його будуть в клініці імені Шалімова.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ