На Одещину посеред зими прилетіла зграя кучерявих пеліканів, які занесені до Червоної книги. Птахів зафіксували у національному природному парку "Тузловські лимани".

Про це повідомив еколог Іван Русєв.

"Як тільки сонце піднялося з боку моря, недалеко від маяка, на горизонті з'явилася зграя незвичайних для цього сезону птахів. Придивився я в бінокль і здивувався. Це були птахи з оранжево-червоними довгими дзьобами – кучеряві пелікан в шлюбному вбранні", – написав еколог.

Він зазначив, що зазвичай кучеряві пелікани так рано не прилітають. Тому, бачити їх раніше у цю пору екологу не доводилось.

"Окремі особини зустрічалися, а тут аж 12 рідкісних птахів, занесених до Червоної книги України та МСОП. Прилетівши, вони відразу стали активно борознити акваторію лиманів в пошуках риби", – зазначив Русєв.

Також еколог повідомив, що окрім кучерявих пеліканів раніше, ніж зазвичай, повернулися величезні білі чаплі.

"15 великих білих чапель активно перелітали з місця на місце в пошуках кормового ділянки акваторії біля кордону "Тузловська Амазонія". Їхній розмірений і величний політ, немов білих янголів, сповіщає про швидкі весняні зміни у природних екосистемах. Якщо повернуться морози, то відлетять до дельті Дунаю або на прибережні водойми Болгарії, для них це не проблема", – зазначив Русєв.

ІА "Вголос": НОВИНИ