Американський стрімінговий сервіс Netflix анонсував вихід серіалу «Диявол по сусідству» (Devil Next Door) про Івана Дем’янюка – обвинуваченого за співпрацю з нацистами.

Про це йдеться в анонсі картини, пише syla.news.
«Старий з Клівленда постав перед судом в Ізраїлі за звинуваченням у тому, що він був сумновідомим нацистським наглядачем табори смерті на прізвисько Іван Грозний», – йдеться в анонсі.
Серіал стане доступним з 4 листопада 2019 року.
Іван Дем’янюк (1920 р.н.) був уродженцем Вінниччини. Потрапивши в полон до нацистів, почав працювати на СС. Однак вже після завершення Другої світової війни виїхав до США і влаштувався на автомобільний завод. У 1970-х у США проти нього висунули звинувачення у масових вбивствах євреїв. Його передали Ізраїлю, де він просидів під вартою 8 років, і був засуджений до смерті.
Проте через Верховний суд Ізраїлю скасував вирок. Дем’янюк повернувся до США, але був знову депортований – вже в Німеччину. Процес Дем’янюка у Мюнхені тривав упродовж 18 місяців, і у травні 2011 року суд засудив його до 5 років ув’язнення. Вирок так і не набув чинності, оскільки апеляційний суд не встиг винести свого вердикту до смерті Дем’янюка.
Сам засуджений неодноразово робив заяви про злочинну упередженість німецького суду, вказуючи на недоведеність висунутих проти нього звинувачень, а також на те, що суд Ізраїлю ще раніше визнав його невинним. За даними німецької поліції, Дем’янюк помер увісні 17 березня 2012 року на 92-му році життя.
Кількома роками пізніше, адвокат Дем’янюка Ульріх Буш подав позов в баварську прокуратуру на персонал будинку, оскільки, за його твердженням, Іванові Дем’янюку було введено знеболювальні препарати, навмисне у великих дозах – щоб довести пацієнта до смертельного випадку.

ІА "Вголос": НОВИНИ