Головною народною традицією свята Андрія, яке відзначають 13 грудня, залишається ворожіння на судженого та свою долю.

Про це пише РБК.

Коли і як ворожити на Андрія

З давніх-давен через покоління передавалися традиції святкових ворожінь на судженого, на майбутнє, на удачу. Наші предки вважали ці обряди найправдивішими і надавали їм велике значення.

Апостола Андрія Первозванного особливо шанували молоді хлопці та дівчата. Вони вірили, що в день його пам'яті (13 грудня) можна дізнатися про свою майбутню другу половинку та привернути до свого життя удачу.

Особливе місце в святкуванні займали вечорниці, на яких хлопці показували себе у всій красі перед дівчатами і змагалися у відкушуванні Калити (здобний круглий корж, який підвішували до стелі в центрі кімнати). А головні таїнства свята проходили в ніч з 12 на 13 грудня.

Ворожіння на Андрія з горнятками

Цей спосіб підійде для компанії. Кількість горняток для цього має дорівнювати кількості оcіб, котрі ворожать. У горнятка необхідно покласти монети, хліб, перстень, сіль і цукор. Потім кожен учасник ворожіння повинен не дивлячись вибрати горнятком і за її вмістом визначити своє майбутнє. Розтлумачити його зовсім просто:
  • цукор — на радість;
  • сіль — до лиха;
  • монетки — до достатку;
  • хліб означає добробут у родині;
  • перстень — швидке весілля.

Ворожіння 13 грудня з чаркою

Якщо на вулиці в День Андрія морозна погода, можна поворожити на дітей за допомогою чарки з водою та каблучки. Ворожіння полягає в наступному: ввечері потрібно налити в чарку води, опустити в неї перстень і винести на вулицю. Перед сном перевіряєте результат: скільки утворилося горбків на замерзлій поверхні — стільки буде синів, скільки ямок — стільки доньок.

Як ворожити на Андрія на тінях

Щоб дізнатися свою долю, ворожать на спаленому папері. У ніч на Андрія в темній кімнаті за допомогою свічки палять аркуші паперу і вгадують своє майбутнє за тінях на стіні.
  • тінь, схожа обрисами на птаху, обіцяє великі зміни;
  • тінь кішки — до романтичних взаємин;
  • хрест — до хвороби і випробувань;
  • гора — до самотності;
  • ворота — до гостей;
  • дерево — до багатства і сімейного добробуту.

Ворожіння в ніч на Андрія на ім'я нареченого

Щоб поворожити на судженого на воді знадобиться миска з водою, горіхова шкаралупа, невеликі листочки паперу з чоловічими іменами та недопалок свічки. У шкаралупі необхідно закріпити свічку, запалити її і встановити посередині миски. По її краях розмістити папірці з іменами і чекати, до якого з них попливе «човник» зі свічкою. В результаті можна дізнатися ім'я майбутнього чоловіка.

Ворожіння на Андрія на рушниках

Примовляючи «Суджений-ряджений, прийди й утрися», потрібно в ніч на Андрія вивісити за вікном білий рушник. Якщо на ранок він буде вологим, отже, в новому році відбудеться зустріч із коханим і весілля.

Ворожіння в ніч на Андрія на сон

Найпростіший спосіб ворожіння — наворожити образ судженого уві сні. Для цього потрібно взяти гребінець і покласти його перед сном під подушку зі словами: "Суджений-ряджений, прийди і причеши мене".

Якщо уві сні привидиться хлопець, отже, він і стане обранцем дівчини. Схожі способи ворожіння з хлібом. Тільки, покладаючи скоринку під подушку, необхідно вимовити слова: "Суджений приходь, нагодую тебе".

 

ІА "Вголос": НОВИНИ