Про це в інтерв'ю журналу "Огонек" розповіла голова Рахункової палати РФ Тетяна Голікова.

"За розрахунками бюджету, в 2017-му Резервний фонд буде вичерпаний повністю і уряд перейде до використання коштів Фонду національного добробуту. Радує те, що резервних грошей для фінансування бюджетних витрат будуть брати менше: в 2019 році – це 140 млрд рублів (у 2017 році – 1,8 трлн рублів). Але є і те, що турбує, – зростання внутрішніх запозичень: до 1,9 трлн рублів на рік, що на 680 млрд більше, ніж в 2016 році. Чим більший борг, тим більше доведеться віддавати за його відсотками", – сказала Голікова.

Також гроші позичають у стабільного бізнесу.

"Інвестори, банки, великі корпорації, ці вкладення відносяться до категорії малоризикованих. Турбує те, що якщо до 2015 року уряд скоріше не виконував "план" щодо запозичень (брав менше, ніж сам собі дозволяв), то з 2015 року "квота" вибирається повністю. І тепер уже головне не допустити, щоб пропозиція перевищила попит, тому що доведеться підвищувати ставку по відсотках, а це додаткові витрати бюджету. Замкнуте коло", – зазначила голова Рахункової палати РФ.

Разом з тим, посадовець переконує, що російська економіка пристосувалася до невигідних для неї реалій.

"Я б охарактеризувала ситуацію як "повну адаптацію", пристосованість до умов, що склалися. Під останніми я маю на увазі умови і зовнішні (санкції), і внутрішні (криза). Якщо говорити про зростання або подальше падіння, то тут тенденція до кінця не визначилася: з точки зору таких показників, як зростання виробництва, валовий внутрішній продукт, економіка демонструє коливається динаміку – один місяць фіксуємо падіння, наступний – зростання, потім знову падіння і знову зростання . Але ледь-ледь помітні зрушення в бік останнього все ж видно. Сподіваюся, що 2017-й виправдає очікування", – сказала Голікова.

Як відомо, минулого тижня Держдума РФ ухвалила проект федерального бюджету Росії на 2017-2019 роки. Покрити дефіцит бюджету в 2017-му планують за рахунок 1,152 трильйона рублів з Резервного фонду та 659,6 мільярдів рублів з Фонду національного добробуту. 

ІА "Вголос": НОВИНИ