Деякі звичаї новорічної ночі є універсальними, але в багатьох країнах є свої унікальні способи святкувань.

Fodor’s Travel пропонує здійснити невелику «навколосвітню» подорож з цікавими традиціями.

12 виноградин удачі (Іспанія)

В Іспанії та деяких латиноамериканських країнах одна з нових традицій полягає в тому, щоб з’їсти 12 виноградин – по одній на кожен місяць майбутнього року –забезпечивши себе процвітанням. Але ж проблема: потрібно з’їсти одну виноградину з кожним ударом курантів у північ. Можна запивати ігристим напоєм. Традиція походить з 1909 року, коли виноградарі в Аліканте виступили з цією ідеєю, щоб продати більше винограду після збору урожаю.

Яскрава нижня білизна (Мексика)

У латиноамериканських країнах, таких як Мексика, Болівія та Бразилія, колір ваших трусиків буде визначати, яким у вас буде рік, тому вибирайте уважно! Запевняють, що червоний принесе любов і романтику, а жовтий  багатство і успіх. Білий означає мир і гармонію, а зелений – благополуччя та природу.

Свинцеві фігурки (Німеччина)

Жителі Німеччини плавлять невеликі шматочки свинцю в ложці над свічкою, а потім виливають рідкий свинець у холодну воду. Чудернацькі фігурки, отримані в результаті лиття свинцю розкажуть, що принесе прийдешній рік. Кулька принесе удачу, форма корони означає багатство, хрест – це  смерть, а зірка означає щастя.

Биття тарілок (Данія)

Напередодні датського Нового року прийнято кидати тарілки в парадні двері друзів та сусідів: чим більша купа битого фарфору під порогом, тим більше друзів і удачі у вас буде в наступному році.

Спалювання опудала (Еквадор)

В Еквадорі люди створюють ляльки-опудала, схожі на політиків, поп-зірок та інших відомих діячів, і запалюють їх у новорічну ніч, щоб знищити все погане в минулому році та очистити для нового.

Кругла їжа та одяг в горошок (Філіппіни)

На Філіппінах святкування нового року – про гроші. Необхідно оточити себе круглими речами (на зразок монет) і це принесе гроші та удачу. Всі одягають речі в горошок і їдять круглі продукти, а монети кладуть у кишені.

Перший крок (Шотландія)

У шотландському фольклорі «перший крок» – це перший чоловік, що приходить в дім після півночі. Високий темноволосий чоловік з подарунками – монетами, вуглинками, хлібом, сіллю та віскі, принесе удачу в будинок.

Викидання старих речей (Італія)

«Зі старим покінчено» - це девіз у Неаполі, де люди викидають старі речі зі своїх балконів. Це символізує новий початок року. Щоб запобігти серйозним травмам, більшість місцевих жителів кидають невеликі та м'які предмети.

Духи тваринних (Румунія)

Румунія – країна з багатими традиціями. Напередодні Нового року, особливо в сільській місцевості, проводяться танці з маскарадом та церемонією смерті та відродження. Люди в дерев'яних масках із зображенням звірів танцюють від дому до дому, щоб відігнати злих духів. Танець ведмедя є найпопулярнішим, це приносить процвітання, здоров'я та удачу.

Спуск картоплі (США)

Жителі міста Бойсе зустрічають новий рік, спускаючи з неба гігантську картоплину. Жителі сходяться, щоб глянути на освітлену зсередини картоплину «GlowTato». Також у США в Брасстауні (Північна Кароліна) спускають опосума, у Вифлеємі (Пенсільванія) – 90-кілограмовий зефір маршмеллоу,  а в Порт-Клінтон (Огайо) – гігантську рибу.

108 ударів дзвону (Японія)

Буддійські храми по всій Японії дзвонять у свої дзвони 108 раз, щоб розсіяти 108 злих людських страстей. Японці вірять, що звук дзвонів Джоянокане очистить їх від гріхів минулого року. Причому в останній день року звучать 107 дзвонів, а в новий рік – 108-й.

Читайте більше новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ