Святошинський райсуд Києва у закритому засіданні визнав уродженця Донеччини Руслана Вяльшина винним у державній зраді в умовах воєнного стану та в участі у незаконних збройних формуваннях.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 10 лютого.

За матеріалами справи, 27 липня 2022 року Вяльшин добровільно прибув до «військового комісаріату ДНР» і написав заяву, що бажає добровільно мобілізуватися.

Чоловіка призначили стрільцем 1 стрілкового відділення 1 взводу 3 роти 1135 батальйону «1-ї окремої мотострілецької Словʼянської бригади Донецької народної Республіки». Вяльшин отримав військову форму зразка РФ, берці, каску, речовий мішок, кружку і казанок, а також автомат Калашникова, 4 магазини і 120 патронів.

Вранці наступного дня Вяльшина відвели на позиції в селі Марʼїнка, Покровського району, Донецької області.

Протягом двох місяців обвинувачений служив на цій позиції: чергував зі зброєю, спостерігав за пересуванням військовослужбовців Збройних сил України та ін. Наприкінці серпня підрозділ, в якому був Вяльшин, передислокувався до сусіднього села Олександрівка.

3 вересня 2022 року 10 бойовиків «ДНР» і Вяльшин у їх числі на виконання наказу командирів зайняли позицію у лісосмузі за вісім кілометрів від села Марʼїнка, додатково отримавши зброю і боєприпаси. Наступного дня солдат потрапив у полон.

Із вироку вбачається, що у 2018-му Вяльшина вже один раз затримували і судили за участь у терористичній організації.

До лав «ДНР» Вяльшин долучився ще у 2015 році, підписавши контракт про проходження служби в «Народній міліції».  Його розподілили на посаду механіка-водія, але через конфлікт із командиром роти чоловік звільнився на початку 2016-го. Вяльшин вернувся на службу в інший підрозділ «Народної міліції ДНР» наприкінці 2017 року на аналогічну посаду. 20 квітня 2018-го був узятий у полон ЗСУ.

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у серпні 2018-го засудив Вяльшина до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 27 грудня 2019 президент України помилував його, щоб обміняти на громадян, які перебувають у полоні Росії і так званих «ДНР»/ЛНР».

За другим разом Святошинський райсуд Києва призначив Вяльшину 15 років увʼязнення з конфіскацією. Чи був він знову обміняний наразі не відомо.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ