Дослідники з Нідерландів провели експеримент. За його результатами виявилось, що бджоли, які, як відомо, мають надзвичайно гострий нюх, можуть допомогти у експрес-діагностиці коронавірусу.

Про це інформує Reuters.

Протягом декількох годин дослідження методом Павлова, нідерландським вченим вдалось навчити 150 бджіл ідентифікувати вірус через кілька секунд після зустрічі з ним. Для цього вони пригощали комах цукрово-водним розчином після того, як давали їм зразки, заражені COVID-19. Коли їм давали незаражений зразок, нагороду комахи не отримували.

За інформацією професора вірусології Вім ван дер Поеля, який брав участь у експерименті, бджоли добре виявляли вірус як на заражених зразках норок, так і людей.

На думку дослідників,  тестування з допомогою джіл виявлятиме результат за лічені години або дні. Окрім цього, вони додали, що цей метод буде значно дешевшим, що зробить його корисним для країн з низьким рівнем доходу та лімітованим доступом до більш складних технологій, таких як ПЛР.

Втім, за словами Дірка де Граафа — професора, який вивчає імунологію бджіл, комах та тварин в Університеті Гента в Бельгії,  методика, яку досліджують нідерландські науковці, не замінить звичні форми тестування на COVID-19 найближчим часом.

«Це гарна ідея, але я б волів проводити тести, використовуючи класичні діагностичні засоби, а не використовуючи для цього медоносних бджіл. Я дуже люблю бджіл, але я б використовував бджіл для інших цілей, ніж виявлення COVID-19», - зазначив професор.

Більше новин на цю тему читайте тут:

ІА "Вголос": НОВИНИ