Про це повідомляє «Reuters» з посиланням на заяву представника МЗС Нідерландів.

Це сталося після того, як Росія наклала вето на спробу створення в ООН суду для обвинувачення підозрюваних у катастрофі.

Ці п'ять країн наразі вивчають альтернативні варіанти, використання яких дозволило б встановити винних в авіакатастрофі, у тому числі подачу позовів до міжнародних і національних судів.

«Один з варіантів - це міжнародний трибунал за підтримки п'яти країн», - повідомив прес-секретар МЗС Нідерландів.

«Інший варіант вже обговорювався - це суд, заснований Генеральною Асамблеєю ООН», - додав він.

Також спікер наголосив, що третім варіантом стане процес у державних судах однієї із чотирьох країн, які втратили найбільшу кількість громадян в авіакатастрофі.

«Це обговорювалося і в столицях цих країн, і в ООН», - стверджує він.

Зазначається, що суд при ООН має право видавати ордери на арешт, які будуть дійсними в усіх країнах, а це означає що країна, яка відмовиться видати підозрюваних, може бути покарана за недотримання закону.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон закликав світову спільноту розглянути альтернативні варіанти створення трибуналу щодо авіакатастрофи малайзійського «Боїнга» над Донеччиною.

Напередодні Рада Безпеки ООН проголосувала за представлений Малайзією проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи «Боїнга» MH17 на Сході України.

Однак Росія заблокувала ухвалення документа, скориставшись своїм правом вето як постійний член Ради Безпеки. Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп назвала російське вето «насмішкою над зобов'язанням Росії з міжнародної відповідальності». 

ІА "Вголос": НОВИНИ