Постійна представниця США при НАТО Джуліанн Сміт заявила, що вимоги Росії про те, щоб Північноатлантичний альянс заборонив вступ нових країн, не може навіть обговорюватися.

Як повідомляє Голос Америки, це застереження пролунало у Брюсселі напередодні засідання Ради НАТО-Росія у середу 12 січня, що є першою нагодою переговорів представників альянсу з росіянами на цьому майданчику з 2019 року.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та представники держав — союзниць теж неодноразово підкреслювали, що Москва не матиме права голосу стосовно питань членства в альянсі, і що Росія повинна припинити нав'язування своєї волі іншим країнам.

Вимога Москви, щоб НАТО відкликало своє рішення про можливість членства України та інших нових країн є ключовою у тому, що Росія називає “гарантіями безпеки” для себе.

“Ніхто не може вимагати змінювати політику НАТО щодо розширення. Двері залишаються відчиненими. Ніхто не має права зачиняти їх ногою. І будь-яке рішення про розширення буде прийматися в діалозі між Альянсом та країною, про яку йдеться”, - сказала вона.

Вона при цьому зауважила, що США готові до дипломатії як головного способу розв'язання проблем безпеки.

Переговори з Росією 12 січня в НАТО, а 13 січня в Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ) також стануть нагодою розширити коло учасників нового діалогу з Москвою, який розпочався з переговорів делегацій США і Росії 10 січня у Женеві.

Американські посадовці й дипломати за кожної нагоди підкреслюють, що без союзників і партнерів не вирішуватимуть з Росією жодних питань, які стосуватимуться Європи загалом та України зокрема.

Нагадаємо, США в межах таємного пакету військової допомоги збираються надати Україні радарну систему та морське обладнання.

ІА "Вголос": НОВИНИ