Ніхто не очікував, що найбільшою загрозою для новоствореної Церкви буде внутрішньоцерковний чинник, а не удар від росіян.

Про це «Вголосу» розповів завідувач відділу історії релігій і практичного релігієзнавства Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАНУ Людмила  Филипович.

«Хоча я не виключаю, що активну участь у цьому конфлікті взяли представники Москви, зокрема ФСБшники, які знають болючі місця і б’ють по них. Тому Епіфанію і Філарету треба нарешті зустрітися і залагодити конфліктні інтереси», - зазначила вона.

Та додала: «Загалом, інституційно, ментально, канонічно, ідеологічно та культурно новоутворена Церква потребує тривалого часу для того, аби вона перетворилася на Церкву, яка є незалежною від світської влади, розвивається за своїми законами».

За словами Филипович, а в ситуації релігійної плюральності, в якій перебуває Україна, це не просте завдання. «Бо до УПЦ ставилися, як до державної церкви, яка слухає Президента. Тим більше в Україні треба вибудувати Церкву, яка буде вирізнятися від МП, яка не буде схожою на постсовєцьку і посткомуністичну структуру, якою є РПЦ і МП», - резюмувала релігієзнавець.

Більше читайте тут: «Церковна війна: чи відберуть у нас Томос?».

ІА "Вголос": НОВИНИ