Німецький енергетичний регулятор BNetzA заявив у вівторок про призупинення процесу сертифікації компанії-оператора газопроводу «Північний потік-2» для постачання російського газу в обхід України - Nord Stream 2 AG - як незалежного оператора.

 Про це пише УНН.

“Bundesnetzagentur сьогодні призупинив процедуру сертифікації Nord Stream 2 AG як незалежного оператора передачі. Після ретельного вивчення документації Bundesnetzagentur дійшов висновку, що сертифікувати оператора газопроводу “Північний потік-2” можна буде лише в тому випадку, якщо цей оператор був організований у юридичній формі відповідно до німецького законодавства", - повідомили у регулятора.

Як зазначено, Nord Stream 2 AG, що базується в Цугу (Швейцарія), вирішила не змінювати свою існуючу організаційно-правову форму, а замість цього заснувати дочірню компанію відповідно до німецького законодавства виключно для управління німецькою частиною газопроводу. Ця дочірня компанія мала б стати власником та оператором німецької частини газопроводу. 

«Процедура сертифікації буде призупинена, доки основні активи та людські ресурси не будуть переведені до дочірнього підприємства, а Bundesnetzagentur не зможе перевірити, чи є документація, повторно подана дочірнім підприємством, як новим заявником, повною. Коли ці вимоги будуть виконані, Bundesnetzagentur зможе відновити свою експертизу в решту чотиримісячного періоду, встановленого законом, щоб підготувати проект рішення та надати його Європейській комісії для висновку, як передбачено в законодавстві ЄС про внутрішній ринок», - вказали у регуляторі.

Федеральне міністерство економіки та енергетики (BMWi) та Європейська комісія були проінформовані заздалегідь. Сторони, які беруть участь у сертифікації, були повідомлені про рішення, яке оприлюднено.

Проєкт газопроводу «Північний потік-2» завершено. Він очікує сертифікації від влади ФРН і Європейського Союзу.

ІА "Вголос": НОВИНИ