Про це повідомляє офіційний сайт УІНП.

Вперше Німеччина розслідує факти вбивств власних громадян за кордоном у часи комунізму, і так само вперше розслідування проводиться іншою країною та стосується комуністичних високопосадовців колишньої Чехословаччини.

У серпні 2016 року «Європейська платформа пам'яті та сумління» спільно з Генеральним прокурором ФРН подала заяву про злочин щодо п'яти епізодів, які стосуються вбивств німецьких громадян на кордоні Чехословаччини із Федеративною Республікою Німеччина та Австрією у часи комунізму. Пізніше німецький федеральний суд вирішив, що розслідування має здійснювати влада Баварії. За останніми даними слідство проводитиме Орган досудового слідства Баварської держави у Мюнхені (Landeskriminalamt in München).

Платформі вдалося встановити щонайменше 67 досі живих осіб, які є відповідальними за смерть утікачів. На чолі усього ланцюжка знаходилися останні живі члени політбюро Комуністичної партії Чехословаччини Мілок Якеш (Milouš Jakeš), Любомир Стругаль (Lubomír Štrougal) і Петер Цолотка (Peter Colotka). Однією з жертв став 18-річний Хартмут Тауц (Hartmut Tauz), на якого натравили собак прикордонної варти на кордоні з Австрією та залишили помирати, не надавши медичної допомоги, у серпні 1986 року.

«Ми дуже раді, що Платформа пише юридичну історію, – каже Ніла Вінкельман, керуючий директор Платформи. – Досі з 1989 року Німеччина ніколи не розслідувала факти убивств утікачів з колишньої НДР [Німецької Демократичної Республіки] на «Залізній завісі» у країнах так званого Східного блоку. Так само жодна країна ніколи не переслідувала комуністичних злочинців з іншої держави. Це означає, що нарешті невидимі межі колишнього Східного блоку подолано, і правосуддя стає все більш і більш загальною цінністю».

«Платформа європейської пам'яті та сумління» — це міжнародний проект, який досліджує злочини тоталітарних режимів у Європі в XX столітті. Проект створений 14 жовтня 2011 року в Празі під час саміту прем'єр-міністрів Вишеградської групи. Від України партнерами Платформи європейської пам'яті та сумління є Український інститут національної пам'яті, Національний музей «Меморіал жертв Голодомору», Центр досліджень визвольного руху, Меджліс кримськотатарського народу.

Зазначимо, Міжнародний військовий трибунал над злочинами нацизму проходив у німецькому місті Нюрнберг з 20 листопада 1945 р. по 1 жовтня 1946 р. Значна частина міжнародної спільноти і досі вимагає провести такий трибунал щодо злочинів комуністичного Кремля.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ