Напередодні головування ФРН в Раді ЄС Хорст Зеегофер заявив про необхідність перебудувати прикордонну службу Frontex і закликав перевіряти шукачів притулку вже на зовнішніх кордонах Євросоюзу.

Міністр внутрішніх справ Німеччини Горст Зеегофер (Horst Seehofer) виступає за реформу системи надання притулку в Європі під час майбутнього головування ФРН в Раді Європейського Союзу.

«Ми повинні, нарешті, просунутися далі» в цьому питанні, наводять слова Зеегофера видання медіагрупи Funke в неділю, 7 червня, передає DW.

Міністр нагадав про свій заклик перевіряти, чи має особа, яка в'їжджає у ЄС, право на притулок, вже на зовнішніх кордонах ЄС. Осіб, в яких немає підстав, «неможливо розподілити (між членами ЄС. - Ред.) і необхідно відправити назад», вважає Зеегофер. Для цього необхідно «грунтовно» перебудувати європейську прикордонну службу Frontex, зазначив глава МВС Німеччини.

Зеегофер згадав також про відмову низки східноєвропейських країн приймати шукачів притулку. Держава ЄС, яка не бере участі в розподілі біженців, має «підтримати систему іншим способом», підкреслив він, не вдаючись у подробиці, і закликав проявляти«гнучку солідарність». На сьогодні лише деякі члени Євросоюзу залучені до рятувальних операцій на морі, прийнятті дітей з таборів для біженців в Греції або розподілу шукачів притулку, поскаржився міністр.

У свою чергу, керівник правозахисної організації Pro Asyl Ґюнтер Буркгардт (Günter Burkhardt) розкритикував ініціативу глави МВС Німеччини. Тим, хто проходить необхідні процедури з надання притулку на зовнішніх кордонах ЄС, складно отримати юридичну підтримку і захистити свої права в суді у випадку помилкових рішень влади, вважає правозахисник.

Держава-голова Ради Євросоюзу обирається на шість місяців. Німеччина, яка востаннє займала цей пост в 2007 році, 1 липня змінить на ньому Хорватію. З 1 січня 2021 року головувати у Раді ЄС буде Португалія.

Як відомо, нещодавно Німеччина відмовилася екстрадувати в Україну скандального Олександра Онищенка.

ІА "Вголос": НОВИНИ