Вчені виростили примітивні аналоги очей і мозку зі стовбурових клітин. Автори дослідження відзначають, що отримані в лабораторії структури нагадують реальні органи людини і тварин. 

Результати роботи публікує журнал Cell Stem Cell.

Група біологів під керівництвом професора Джей Гопалакрішнан з Дюссельдорфського університету провели нове дослідження. Виявилося, що вирощені зі стовбурових клітин мініатюрні аналоги мозку в стані формувати прості структури. Їх особливість в тому, що вони реагують на світло і складаються з клітин, характерних для органів зору. Такі органоїди можна застосовувати в дослідженнях, спрямованих на поліпшення розуміння вчених зв'язку між мозком і очима.

В ході дослідження вчені підготували набір хімічних речовин, які активують генетичні послідовності, що відповідають за трансформацію стовбурових клітин в «заготовки» нервових клітин і клітин ока. Потім біологи обробили ними культури стовбурових клітин, які потім зростали протягом двох місяців.

штучний мозок і очі

«Сигнальні речовини справили ефект - приблизно через місяць на органоїдах, що нагадують мозок, стали формуватися структури, схожі на примітивні аналоги очей. Вони реагували на світло і містили клітини сітківки та інші специфічні клітини», - каже професор Джей Гопалакрішнан з Дюссельдорфського університету.

У майбутніх дослідженнях вчені розроблять стратегії, які підтримають життєздатність таких «очей» протягом тривалого періоду часу, використовуючи їх для дослідження механізмів, що викликають захворювання сітківки.

ІА "Вголос": НОВИНИ