Чимало людей загинули в результаті зсуву, що обрушився на місто Блесс в Німеччині. Число жертв в результаті найсильнішої за десятиліття повені в країні перевищило 100 осіб, а близько 1300 людей досі вважаються зниклими безвісти.

Будинки і частина замку в містечку Блесс, що недалеко від Кельна, були знесені в п'ятницю, коли заболочена земля обрушилася на сусідній гравійний кар'єр, що, за словами місцевої влади, «безумовно» призвело до загибелі людей, хоча кількість жертв досі невідома.

В даний час проводиться рятувальна операція з евакуації щонайменше 15 осіб, що застрягли в місті, за допомогою вертольотів, які доставлять їх по повітрю в безпечне місце. За словами офіційних осіб, близько 55 жителів були евакуйовані протягом ночі через повені, але невідома кількість жителів повернулося сьогодні, щоб вивчити завдані повінню збитки.

Загальна кількість загиблих від повеней в даний час складає 103 людини в штатах Північний Рейн-Вестфалія та Рейнланд-Пфальц, хоча більшість з них сконцентровано в районі Арвайлер на південь від Бонна.

Міста і села в цьому районі були майже повністю зруйновані за ніч в середу, коли річка Ар вийшла з берегів, змітаючи будинки.

Нинішня повінь - одна з найбільш смертоносних в Німеччині в сучасній історії, і одна з небагатьох, яку можна порівняти з трагедією, що сталася в 1962 році. Тоді понад 300 людей загинули в результаті повені в Гамбурзі.

«Я боюся, що ми побачимо катастрофу в повній мірі тільки у найближчі дні», - заявила канцлер Ангела Меркель в похмурому попередженні з Вашингтона, яке газета Bild назвала «потоком смерті».

Люди опинилися в пастках

Тим часом щонайменше 15 людей загинули в сусідній Бельгії, тисячі будинків були евакуйовані в Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії, коли річки там вийшли з берегів.

Паводкові води, які відступили, оголили деякі трупи для рятувальників. Для пошуків використовувалися також водолази, які проникали у затоплені будинки, шукаючи зниклих безвісти.

Регіональний міністр внутрішніх справ Роджер Левенц сказав, що деякі із загиблих спочатку покинули свої будинки, але повернулися, щоб спробувати врятувати підвали, вважаючи, що найгірше вже позаду. Але потім опинялися в пастці, коли вода знову піднялася.

«Число жертв, ймовірно, зростатиме в найближчі дні», - додав він.

Армін Лашет, прем'єр-міністр землі Північний Рейн-Вестфалія, під час свого візиту в сильно постраждалий район звинуватив в екстремальній погоді глобальне потепління.

«Ми будемо стикатися з такими подіями знову і знову, а це означає, що нам необхідно прискорити вжиття заходів щодо захисту клімату... Тому що зміна клімату не обмежується однією державою», - цитує урядовця Daily Mail.

ІА "Вголос": НОВИНИ