Інформація про масовий переїзд дипломатичних установ до Львова не відповідає дійсності, адже всі посли залишаються в столиці – говорить народна депутатка VIII скликання Оксана Юринець.

Інформаційна паніка стосовно можливого вторгнення є штучно створеною та роздутою. Зокрема, інформація про переїзд до Львова більшості дипломатичних установ з Києва не відповідає дійсності.

Мова йде лише про переведення основної частини персоналу, адже більшість послів залишаються в столиці, пише НТА.

Понад те, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак заявила, що жодних звернень до обласної ради з приводу відкриття дипломатичних установ у Львові не було. Про це народна депутатка України VIII скликання Оксана Юринець заявила у спецетері на тему дипломатичного переїзду в ефірі телеканалу NTA.

Посольство Британії зокрема лишається в Києві. Посольства пояснюють, що нікуди з Києва вони не йдуть. В столиці від сьогодні розпочались безпрецедентні заходи безпеки. Просто треба розуміти, що коли країна входить в 4-у зону, то дипломати мають діяти за інструкціями. Як солдати. Вони мають зробити все можливе, або евакуювати основний персонал дипломатичних місій до своїх країн“, – говорить Оксана Юринець.

Як повідомила громадська діячка, станом на сьогодні у Львові не перебуває особисто жоден з послів західних держав, які ніби то вже евакуювались до міста.

Тут залишається частково персонал. Частково повідомили про перенесення консульських відомств до Львова. Я погоджуюсь, що це неправильне позиціювання. Та з іншого боку це було підхоплено, і дуже добре, що ви порушили тему. всі очільники  посольств залишаються, і твітять що дві години – ми тут, ми тут є“, – акцентує вона.

Коментуючи той факт, що інформація про переїзд дипломатичних установ не береться ні звідки, а є наслідком заяв самих представників західних держав, Оксана Юринець наголосила на тому, що слід не плутати протокольні заходи та чіткий алгоритм інформування і паніку, яку намагаються роздути.

Час від часу те ж американське посольство чітко повідомляє про алгоритм своїх дій.  Ми закриваємо консульські послуги, або те чи інше. Це інформування. Ви вдало зауважили сьогодні цитату очільників області, що жодної заяви на відкриття дипустанов у Львові не має“, – говорить вона. 

Крім того, за словами політикині, подібну ситуацію Київ вже спостерігав 2 роки тому, коли під час початку пандемії персонал дипломатичних установ виїжджав зі столиці.

Я вам більше скажу, коли 2 роки тому почався ковід то була схожа ситуація. Ми були в 4-й зоні дипломати повертались до своїх країн, аби отримати там допомогу за своїми страховками, що не діяли тут. Станом на сьогодні треба розуміти, що міфи довкола України треба розвінчувати. Нікому не потрібна паніка, яка лише виснажує країну“, – акцентує Оксана Юринець.

Нагадаємо, як повідомляв NTA, Івано-Франківськ готовий прийняти посольство США у разі його рішення про переїзд на Захід України.

ІА "Вголос": НОВИНИ