Вертикальна ферма площею 0,8 га, керована штучним інтелектом (ШІ) і роботами, перевершує по продуктивності плоску ферму площею 291 га.

Про це розповів співзасновник стартапу-творця ферми Plenty виданню Intelligent Living.

Plenty – це агротехнічний стартап з Сан-Франциско, співзасновником якого є Нейт Сторі, який переосмислює і змінює сільське господарство. Сторі, який також є головним науковим співробітником компанії, впевнений, що майбутнє за вертикальними фермами в закритих просторах. Адже таким чином продукти харчування можуть рости в будь-якій точці світу цілий рік.

Також використання роботів і штучного інтелекту поліпшує якість вирощуваних фруктів, овочів і трав. Plenty займається розробками якраз цій сфері. Ці технології дозволяють використовувати на 95% менше води та на 99% менше землі.

На критій фермі Plenty з регульованим кліматом є вертикальні ряди рослин, що звисають зі стелі. Їх освітлюють світлодіодні ліхтарі, що імітують сонце, переміщують роботи, а штучний інтелект управляє всіма параметрами для підтримки життя, контролюючи воду, температуру і світло. Крім того, ШІ постійно вчиться і оптимізує процеси, щоб виростити якнайбільше врожаю в короткі терміни.

Ферми Plenty вирощують культури без ГМО і не використовують гербіциди або пестициди. Вони рециркулюють всю використану воду, навіть вловлюючи вологу, що випарувалася. Флагманська ферма в Сан-Франциско використовує 100% відновлювані джерела енергії.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ