Балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar, які Іран планує поставити росії, становлять серйозну загрозу для України. Ймовірно, вже в листопаді рф зможе вдарити ними по території нашої країни.

Про це в інтерв'ю виданню The Drive розповів начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України  Кирило Буданов.

«Я думаю, що наступного місяця ми побачимо їх тут (в Україні. – ред.)», – сказав він у відповідь на запитання про терміни іранських поставок росії.

Буданов також підтвердив, що балістичні ракети малої дальності (БРМД) Fateh-110 і Zolfaghar, здатні вражати цілі на відстані від 299 до 700 км, становлять серйозну небезпеку.

«Це серйозна загроза, тому що іранські ракети, на відміну від російських, мають досить високу точність, дуже високу швидкість, і ці характеристики перевірені в боях», – сказав голова військової розвідки України.

Довідково:

Ракета Fateh-110 має максимальну дальність пуску до 300 км, а розмір бойової частини складає до 650 кг. Це твердопаливна ракета яка йде коріннями до радянського комплексу «Луна-М» 60-х років, що був скопійований під назвою Zelzal у 90-х.

Балістична ракета Zolfaghar є подальшим розвитком Fateh-110, була продемонстрована у 2016 році та має заявлену дальність до 700 км, розмір бойової частини до 580 кг.

Вкрай небезпечним аспектомбалістичних ракет є висока швидкість польоту. Для розуміння, час польоту на 300 км ракети Fateh-110 можливо оцінити приблизно у 300-350 секунд.

Таким чином навіть з моменту оголошення повітряної тривоги, а пуск балістичної ракети буде помічений на РЛС майже одразу, у цивільного населення буде вкрай мало часу для того, щоб перейти в укриття.

Варто зазначити, що потужність бойової частини Fateh-110 у 2-2,3 рази більша, ніж у крилатої ракети типу «Калібр».

Як писав «Вголос», Кирило Буданов спрогнозував, що до кінця листопада 2022 року Збройні сили України зможуть звільнити Херсон від окупантів. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ