З першого червня на українців чекає низка змін, що стосуються різних сфер. Літо почнеться з підвищення тарифів на електроенергію, скасування кредитних канікул в банках і скасування безкоштовного проїзду в транспорті для біженців в країнах ЄС. Працюючі пенсіонери цього місяця отримають надбавки до пенсії.

Комунальні тарифи

Від 1 червня 2022 року ціни на газ в Україні буде підвищено. Проте це підвищення стосується підприємств теплової комунальної енергетики і відбувається у межах трирічних договорів. Ціна виросте в понад 3 рази - 29,392 тис. грн/тис. куб. м (з ПДВ).

Для населення тарифи на газ залишаться на тому ж рівні – 7,96 грн/куб.м. Через воєнний стан «Нафтогаз України» утримує ціну на газ для споживачів у рамках річного тарифного плану «Фіксований».

Тарифи на електроенергію для населення залишаться незмінними, оскільки з початком війни було вирішено їх зафіксувати. Тобто вони залишаться такими: 1,44 грн/кВт-год. при розмірі споживання до 250 кВт-годин та 1,68 грн/кВт-годину - при розмірі споживання понад 250 кВт-годин.

Тарифи ж на воду будуть встановлюватися місцевими водоканалами та затверджуватися НКРЕКУ. 

Пенсії

У Мінсоцполітики запевняють, що алгоритм нарахування пенсій у червні не зміниться. Наразі в Україні на 100% профінансовано субсидії, допомоги та пенсійні виплати. Тому, як розповідають у профільному міністерстві, проблем чи затримок із отриманням пенсій очікувати не варто. Окрім цього, у травні був затверждений законопроект, який передбачає зміни в отриманні пенсій. Однак влада не розкриває, з якого саме числа нововведення набудуть чинності

Виплати ветеранам

У червні одноразову грошову виплату отримають ветерани війни. Цю допомогу перераховують щороку до 9 травня, проте цього року її перенесли.

Допомога передбачена для:

  • осіб з інвалідністю внаслідок війни: І групи – 4 421 грн; ІІ групи – 3 906 грн; III групи – 3391 грн;
  • УБД, постраждалих учасників Революції Гідності – 1 491 грн;
  • осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 4421 грн;
  • учасників війни – 612 грн.

Членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих УБД, учасників війни, які не одружилися вдруге; членам сімей загиблих захисників та захисниць України виплатять по 966 грн.

Допомога соціально незахищеним категоріям населення

Як зазначають у Мінсоцполітики, наразі українська влада веде переговори з міжнародними партнерами, щоб під час повномасштабної війни з Росією грошові виплати мали змогу отримати багатодітні родини, сім’ї, де виховують дітей з інвалідністю, та пенсіонери з низькими доходами.

За кожну категорію відповідатиме певна міжнародна організація. Виплати у розмірі від 2200 до 2500 гривень зможуть отримати більше 2 млн українців, які постраждали внаслідок бойових дій.

Виплати ВПО

Допомога для внутрішньо переміщених осіб буде виплачуватися усім, хто подав на неї заявку, у розмірі від 2 до 3 тисяч гривень на людину щомісячно. У травні відновили можливість оформляти онлайн цей тип допомоги для людей, які евакуювались із тимчасово окупованих територій України або із зони активних бойових дій.

Зміни стосовно українських біженців в ЄС

Деякі країни ЄС із 1 червня скасували безкоштовний проїзд для українських біженців. Так, з початку літа в Польщі, Болгарії, Чехії, Швейцарії та Німеччині проїзд на безкоштовній основі буде скасований, хоча додатково встановлять знижені ціни. Наприклад, у Чехії проїзд будь-яким видом транспорту коштуватиме 7 євро.

В Польщі від 1 червня 2022 року українці зможуть безкоштовно їздити лише на деяких маршрутах. Зокрема, з польських міст Дорогуськ, Хелм, Грубешів, Люблін, Загуж, Перемишль, Ряшів, Ярослав.

В Німеччині придбати квиток на всі види громадського транспорту та в регіональних поїздах можна буде за 9 євро.

Умови банків

Більшість банків від 1 червня 2022 року скасовують кредитні канікули і повертають старі відсотки по кредитках.

В ПриватБанку вирішили повернути «Оплату частинами» та деякі інші програми, а також скасувати кредитні канікули. Тобто якщо клієнт «переступив» через пільговий період, щомісяця треба буде вносити обов'язковий платіж за кредитом. Однак тут вирішили стимулювати українців здійснювати платежі вчасно і запровадили нове правило: якщо сплачувати хоча б 5%заборгованності, пільгова ставка залишиться.

Окрім цього, пільгові умови обслуговування зі ставкою 1,7% на місяць діятимуть до кінця серпня, якщо клієнт вчасно вносить обов'язковий щомісячний платіж у розмірі 5% від суми заборгованості. Інакше відсотки нараховуватимуться за стандартними ставками 3,4% (для карток «Універсальна Gold») і 3,5% (для карток «Універсальна»). Особливі умови обслуговування після завершення кредитних канікул 1 червня 2022 року діятимуть також для військовослужбовців та осіб, які постраждали внаслідок воєнної агресії Росії.

В Monobank від 1 червня 2022 року можна буде збільшити кредитний ліміт. Однак, якщо клієнт захоче це зробити, доведеться погодитися на підвищення ставки від 1,6% до 3,1%.

В Ощадбанку також скасували кредитні канікули для фізичних осіб та бізнесу.

ІА "Вголос": НОВИНИ