Про це інформує видання Новая газета.

У 2016 році в Панамі відкрито слідство у справі фірми International Media Overseas, яка належить Ролдугіну, її підозрюють в економічних злочинах. Інші фірми, які належать російським власникам, перевіряються у зв’язку з підозрою в корупції та відмиванні грошей.

Як пише газета, це є результат журналістського слідства «Panama Papers» – документів юридичної канцелярії Mossack Fonseca, яка допомагала реєструвати фірми у так званому «податковому раю».

Банки, реєстратори і юридичні компанії зобов'язані були сигналізувати до правоохоронних органів, якщо у них виникають сумніви з приводу діяльності своїх клієнтів і джерел походження їх коштів.

У випадку з Mossack Fonseca така поспішність у виконанні своїх обов'язків виглядає сумнівно. Наприклад, в якості підстави для відправки звіту щодо компанії Ролдугіна була вказана (дослівно) «корупція».

Панамський реєстратор вдавав, що тільки з публікацій журналістів дізнався про дружбу президента Росії з віолончелістом, хоча ця інформація була відома давно і не ховалася ні Путіним, ні самим Ролдугіним. Обов'язок Mossack Fonseca полягала в тому, щоб звернути увагу на цю інформацію ще в 2006-2009 роках, коли до них зверталися представники Ролдугіна, щоб зареєструвати офшори на його ім'я.

Протягом квітня 2016 року панамський реєстратор відправив в Агентство фінансових розслідувань Британських Віргінських островів звіти про підозрілу діяльність і щодо інших пов'язаних з Ролдугіним компаній.

Судячи з документів з нового витоку, розслідування відносно офшорів відомого російського віолончеліста ведеться не тільки на Британських Віргінських островах, а й в самій Панамі. 21 грудня 2016 року в офіс Mossack Fonseca прийшов запит з підрозділу прокуратури Панами, яке займається боротьбою з організованою злочинністю. У цьому запиті прокурор просив надати всі наявні документи на компанію Internatiomal Media Overseas S.A. (IMO), щоб включити їх в матеріали розслідування за підозрою в економічному злочині (якому – не уточнюється).

IMO відігравала важливу роль в офшорній імперії Ролдугина. Ця компанія проводила дивні угоди з акціями найбільших держкомпаній Росії. Вона, наприклад, укладала одночасно два договори – на покупку акцій «Роснефти» і на припинення цього ж угоди. За зрив договору компанія Ролдугина тут же отримала компенсацію – 750 тисяч доларів. Подібних угод було багато. Ці операції дозволяли заробляти мільйони доларів просто з повітря.

В інших випадках компанії Ролдугина купували пакети акцій російських підприємств і продавали їх буквально на наступний день тим же, у кого купили вчора, але зі значним прибутком, що дозволяло їм заробляти по 400-500 тисяч доларів з угоди.

Секрет подібного успіху був простий.

Опитані нами експерти вважали, що цих угод в дійсності не було, а контракти підписувалися тільки для того, щоб забезпечити документальне підтвердження легального походження коштів.

На користь цієї версії свідчить і той факт, що деякі договори, судячи з листуванні співробітників Mossack Fonseca, закривалися заднім числом.

Крім цього, IMO володіла часткою (через кіпрську структуру) в російській компанії «Відео Інтернешнл» (Vi) – найбільшому продавця телевізійної реклами в країні.

Видання повідомляє, що багато російських бізнесменів та політиків, пов’язаних з Кремлем, реєструє свої фірми у «податковому раю».

ІА "Вголос": НОВИНИ