Новий рік уже на порозі, щоб не «ламати голову» над тим, які нові, але бюджетні рецепти варто взяти на замітку, «Вголос» пропонує кілька цікавих ідей.
2023 пройде під знаком Чорного Водяного Кролика - тварини, раціон якої повністю складається з рослинної їжі. Втім, як стверджують астрологи, на новорічний стіл сміливо можна ставити м'ясні та рибні страви, але найголовніша заборона – це використовувати кролятину.
Отож, розпочнемо наші приготування з закусок.
Закуски
Новорічні закуски розігрівають апетит перед подачею основних страв, слугують чудовим перекусом протягом усього вечора і, безсумнівно, справжньою окрасою святкового столу.
«Мандаринки»
Інгредієнти:
- 150 г курячого філе
- 2 яйця
- 100 г сиру
- 50 г майонезу/сметани/натурального йогурту ⠀
- 1-2 зубчики часнику
- сіль та перець за смаком ⠀
- 3 середні моркви
Спосіб приготування:
- Куряче філе та яйця відварюємо. Щоб не варити моркву кілька годин, можете очистити її, зав’язати в пакет і відправити до мікрохвильової печі при максимальній потужності на 5 хвилин, перевернути і залишити ще на 5 хвилин. Потім дати охолонути.
- Куряче філе нарізаємо дрібними кубиками. Сир, яйця та моркву натираємо на дрібній тертці.
- У глибокій ємності поєднуємо філе, яйця та сир. Додаємо майонез/сметану, подрібнений часник, спеції та перемішуємо в однорідну масу.
- Формуємо шість однакових кульок. На харчову плівку кладемо трохи моркви та формуємо тонкий млинець. Всередину цього млинця кладемо начинку та загортаємо.
- Прикрашаємо «мандаринки» м’ятою та гвоздикою/чорним перцем.
Закуска з червоною рибою, сиром і оливками
Інгредієнти:
- Сьомга слабосолена – 50 гр
- Сир «Фета» – 50 гр
- Оливки зелені без кісточки – 1 жменя
- Оливки чорні без кісточки – 1 жменя
- Огірок свіжий – 1 шт.
- Насіння кунжуту – 2 щіпки.
Спосіб приготування:
- «Фету» наріжте за допомогою гострого ножа невеликими акуратними кубиками.
- На дошку насипте насіння кунжуту і в них швидко обваляйте сирні кубики, що додасть ефектність готовій страві.
- Вийміть з банки оливки і серветкою їх добре обсушіть.
- Сьомгу наріжте кубиками такого ж розміру, як і «Фету».
- Огірок наріжте невеликими шматочками довільної форми.
- Підготовлені інгредієнти слід нанизати на шпажки в будь-якій послідовності.
Рулетики з шинки з сиром і часником
Інгредієнти:
- Шинка – 300 гр
- Сир – 100 гр
- Желатин – 2 ст.л.
- Бульйон – 2 ст.
- Часник – 2 зуб.
- Кріп – 1 пучок.
Спосіб приготування:
- Насипте желатин в м’ясний бульйон і на маленькому вогні, не доводячи до кипіння, його повністю розчиніть.
- Шинку хорошої якості наріжте тонкими слайсами, щоб в неї можна було загорнути начинку.
- На великій терці подрібніть шматок твердого сиру.
- Очищені зубки часнику подрібніть і перемішайте їх з дрібно нарізаним кропом.
- Часниково-сирну начинку заправте майонезом і добре перемішайте.
- Акуратно заверніть шинку рулетиками і поскладайте в будь-яку форму.
- Потім сформовані рулетики залийте бульйоном з розчиненим желатином, щоб бульйон покрив їх повністю.
- Помістіть посуд з закускою в холодильник на 2 – 3 години для застигання бульйону.
- Перед сервіровкою новорічного столу, рулетики перекладіть на тарілку, розріжте на половинки, декоруйте на свій розсуд
Салати
Найбільш поширеними стравами на будь-якому, в тому числі і новорічному столі, були і залишаються салати. Ситні м'ясні і легкі вегетаріанські, фруктові та овочеві - безліч різновидів. Тому кожен може вибрати на свій смак. Одні віддають перевагу перевіреним роками рецептами - «Олів'є», «Оселедець під шубою», «Грецький». Інші вважають, що новорічне свято - саме час спробувати щось нове, тому щороку готують хоча б один новорічний салат за новим рецептом. Поважаючи думку кожного, даємо кілька цікавих рецептів для свята.
Салат з копченою курячою грудкою та корейською морквою
Інгредієнти:
копчена куряча грудка - 250 г;
твердий сир - 50 г;
корейська морква - 50 г;
кукурудза - 1 банка;
зелень, майонез - за смаком
Спосіб приготування:
- Нарізаємо соломкою курячу грудку.
- У цю ж миску висипаємо корейську моркву, попередньо зливши з неї всю зайву рідину.
- Дрібним кубиком нарізаємо будь-який твердий сир та висипаємо до грудки та корейської моркви.
- Висипаємо 1 банку кукурудзи. За власним смаком заправляємо салат майонезом і добре перемішуємо.
Салат з крабовими паличками у вигляді ялинки
Інгредієнти:
- твердий сир - 250 г;
- крабові палички - 250 г;
- майонез, зелень - за смаком;
- консервований ананас - 3 кільця.
Спосіб приготування:
- На крупній терці натираємо 250 г твердого сиру (кількість можна збільшити або зменшити). Натертий сир висипаємо у глибоку миску.
- Крабові палички нарізаємо невеликими шматочками.
- Нарізаємо зелень.
- Перемішуємо все і заправляємо майонезом.
- На плоске широке блюдо викладаємо кільця ананасу. Одягаємо кулінарну рукавичку та з готового салату формуємо конуси у вигляді ялинок.
Салат з тунцем та авокадо
- тунець консервований — 200 г
- томати-чері — 200 г
- авокадо — 200 г
- консервована кукурудза — 1 банка
- листя салату — 150 г
- гірчиця «Діжонська» — 1 ч. л.
- мед — 1 ч. л.
- лимонний сік — 1 ч. л.
- Змішуємо для соусу ложку гірчиці, меду та лимонного соку.
- З авокадо дістаємо кісточку та зчищаємо шкірку, а м’якуш нарізаємо кубиками.
- Нарізаємо навпіл томати.
- Листя салату нарізаємо великими шматочками та змішуємо із соусом.
- Додаємо інші інгредієнти до заправленого салату та подаємо у невеличких глибоких тарілках.
Страви з м'яса
Запечена свинина в духовці
Інгредієнти: 800 г свинини;
2 зубчики часнику;
гірчиця у зернах;
перець мелений;
2 шт лаврового листа; сіль за смаком.
Спосіб приготування:
М'ясо натерти сіллю і перцем з усіх боків, лаврові листки порізати на кілька частин, покласти м'ясо на харчову плівку та викласти на нього подрібнені лаврові листи.
Загорнути щільно у плівку і залишити у холодильнику на 2 - 3 години.
Часник нарізати, а за допомогою ножа зробити в м'ясі отвори і вставити в кожну скибочку часнику.
Свинину загорнути, залишити зверху невеликий отвір та поставте запікати в розігріту до 200 градусів духовку на 35 - 45 хвилин.
Запечені курячі крильця
Інгредієнти: 1 кг крилець курячих;
1/2 склянки сметани і томатної пасти;
перець та сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Потрібно промити крильця, натерти перцем та сіллю, полити сумішшю зі сметаною та томатною пасти, перемішати і на 30 хвилин залишити.
- Викласти крильця на застелене фольгою деко, запекти до готовності (орієнтовно 30-40 хв) у розігрітій до 180 °С духовці.
Десерти
«Мандарини у снігу»
Інгредієнти:
- желатин-30 гр;
- вода-200 мл. л;
- сметана 18% - 800 гр;
- цукор-200 гр;
- мандарини – 10 шт.
Спосіб приготування:
- Заливаємо желатин кип'яченою водою кімнатної температури і залишаємо для набухання. Слід змішати сметану з цукром. Набряклий желатин потрібно розчинити на водяній бані або в мікрохвильовці.
- Тонкою цівкою вливаємо желатин в сметану з цукром і добре перемішайте. Зрізайте верхню частину пластикової пляшки в звужується місці.
- Далі слід очистити мандарини і надіти на дерев'яну шпажку і помістити в пляшку. На один десерт потрібно 5 мандаринів.
- Заповнюємо сметанною масою всю пляшку і залишаємо в холодильнику на 3-4 години до повного застигання.
«Наполеон» з мандариновим джемом
Інгредієнти:
Для крему:
- яйця – 3 шт.
- цукор – 300 г
- ванільний цукор – 10 г
- сіль – дрібка
- борошно – 75 г
- вершкове масло – 75 г
- молоко – 750 мл
Для мандаринового джему:
- очищені мандарини – 300 г
- цукор – 30 г
- лимонний сік – 1 ч. л.
- кукурудзяний крохмаль – 30 г
Для коржів:
- листкове тісто – 1 упаковка
Спосіб приготування:
1. Крем:
- З'єднайте яйця з цукром та сіллю.
- Додайте борошно і перемішайте.
- У сотейнику з'єднайте молоко, цукор, ванільний цукор, перемішайте і доведіть до кипіння, постійно помішуючи.
- Далі влийте гаряче молоко у яєчну суміш.
- Перелийте знову в сотейник і варіть до загусання.
- Вимикаємо вогонь, додайте вершкове масло і перемішайте, накрийте харчовою плівкою і дайте повністю охолонути. ⠀
2. Мандариновий джем:
- Очищені мандарини перебийте блендером і процідіть через сито, щоб плівок не було.
- Додайте цукор, лимонний сік, крохмаль, перемішайте і варіть до загусання і лишіть повністю охолонути.
3. Коржі:
- Розморозьте та розкотіть листкове тісто.
- Виріжте 4 кола діаметром 20 см і наколіть виделкою.
- Випікайте разом із обрізками у розігрітій до 200 градусів духовці 15 хвилин.
- Після остигання кожен корж розділіть на 2 частини, а обрізки подрібнюємо в блендері. ⠀
4. Зберіть торт: корж, крем, корж, крем, мандариновий джем і так, доки не закінчаться інгредієнти.
5. Поставте торт просочуватися в холодильник на 3-4 години, а краще на ніч.
Смачного! Зичимо щасливого та спокійного Нового року!
ІА "Вголос": НОВИНИ