Його розробили на виконання відповідної петиції, яка на сайті Верховної Ради набрала для розгляду 25 тисяч голосів. При цьому в Українській асоціації медканабісу переконані: втілення в життя такого закону необхідне, адже відсутність доступу до марихуани «порушує конституційне право близько 2 млн громадян на життя і доступ до ефективного лікування».

Через кілька днів законопроєкт зареєстрували під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення фундаментального права особи на життя». Відтак у Верховній Раді вперше мають проголосувати за законопроєкт, який дозволить використання канабісу в медичних і наукових цілях.

До слова, у 2017 року канабіноїди визнали на рівні Всесвітньої організації охорони здоров'я з акцентом на те, що ці активні речовини, що містяться в коноплях, є ефективним засобом для лікування низки захворювань і розладів.

При цьому медичний канабіс легалізували в багатьох країнах світу, в інших же за його використання карають.

До прикладу: у Канаді, другій у світі країні (після Уругваю), повністю легалізували немедичне вживання марихуани. З 2001 року канадці могли вживати канабіс за рецептом лікаря, а з жовтня 2018-го призначення для цього більше не вимагалося.

У Нідерландах з 1972 року офіційно поділяють наркотики на важкі та легкі. Парламент країни ухвалив, що зберігання легких наркотиків в обсязі не більше 30 грамів не буде переслідуватися законом, тоді як за важкі суворо каратимуть.

У Бельгії  вживання медичних препаратів із вмістом таких речовин дозволено, водночас держава ввела обмеження щодо кількості наркотичних речовин, володіння якою не суперечить закону.

В Австрії канабіс підпадає під дію закону про наркотичні речовини. Кримінальним злочином є придбання, володіння, вирощування, ввезення, вивезення або ж надання канабісу іншим особам.

У сусідній Польщі розповсюдження марихуани заборонено законом.

І все ж поки одні переконують, що канабіс – це ефективний лікувальний засіб і його застосування дасть змогу зберегти життя, інші остерігаються: чи не підвищить така легалізація ризики і статистику вживання наркотичних речовин серед українців, зокрема підлітків.

Про те, чому канабіс в Україні варто легалізувати для медичного використання та які ризики при цьому існують, «Вголос» запитав у кандидата біологічних наук, дослідника медичного канабісу Дмитра Ісаєва, уповноваженого координатора Української медичної експертної спільноти, заступника голови правління Всеукраїнського лікарського товариства, члена президії Національної лікарської ради України Костянтина Надутого та речника ГО «Українська асоціація медичного канабісу» Тараса Ратушного.

Чому легалізація канабісу необхідна в Україні?

Тарас Ратушний:

«В Україні є хворі, які не мають доступу до ефективного лікування»
Ухвалення Закону «Про забезпечення фундаментального права людини на життя» є важливим, адже в Україні є хворі, які не мають доступу до ефективного лікування, оскільки просто відсутня правова основа для використання окремих препаратів, так, як в інших країнах. А цей Закон закладає правові межі для використання препаратів на основі канабісу (українською – конопля, латинською – канабіс). Адже є ж препарати на основі опію у медичному використанні, вони мають знеболювальну дію, та їх можна купити в аптеках за спеціальними рецептами і при цьому вони перебувають у контрольованому обмеженому обігу. Та й загалом у медицині іноді використовують і дуже сильні наркотики, якщо вони справді необхідні, аби врятувати людині життя.

Натомість канабіс зараз є забороненим до обігу взагалі, як і його компоненти, незважаючи на те, чи викликають вони якийсь психоактивний ефект. І він, відповідно, не може бути лікарським засобом. Тому й постало питання, аби створити для канабісу такі самі правові межі, які зараз створені для препаратів опійної групи, що дають змогу лікувати людей і рятувати життя. А це так потрібно для 2-х мільйонів людей в Україні, які потребують лікування препаратами на основі канабіноїдів.

І якщо прописати чіткі правила, відповідно до яких його можна використовувати, як його контролювати і кому призначати – це і буде означати легалізацію медичного використання препаратів на основі канабісу. І одночасно – забезпечення фундаментального права людини на життя і захист свого здоров’я.

Дмитро Ісаєв:

У коноплях є багато речовин: деякі з них – психоактивні, які вживають не в медичних цілях, решта - непсихоактивні, які допомагають лікуватись хворим і не викликають жодних психічних станів. Але такі речовини, власне, і є заборонені.

Хто і для лікування яких захворювань потребує препарати на основі канабісу?

Тарас Ратушний:

Різні канабіноїди по-різному використовують для лікування конкретних хвороб. Наприклад, у разі глаукоми їх вживання сприяє зниженню внутрішньоочного тиску, при цьому вони діють як знеболювальний засіб; при епілепсії забезпечують протисудомну дію. До речі, зараз епілепсію лікують сильнодіючими наркотиками, які можуть зробити з людини овоч, якщо застосовувати серйозні дози. Також йдеться про лікування дуже великого спектру неврологічних захворювань.

Дмитро Ісаєв:

«Канабіноїди використовують у боротьбі з онкологічними, психіатричними, неврологічними, імунними захворюваннями»
Навіть Всесвітня організація здоров'я закликала уряди всіх країн дати доступ до непсихоактивних канабіноїдів усім хворим на неврологічні розлади, бо, власне, більшість речовин у коноплях не мають психоактивної дії. Але навіть і ті, що мають, також використовують у медицині для знеболювання, у боротьбі з онкологічними, психіатричними, неврологічними, імунними захворюваннями. Зокрема, у боротьбі з багатьма видами раку можуть допомогти саме канабіноїди. При цьому у боротьбі з іншими серйозними захворюванням все одно використовують наркотичні речовини, у яких ще й дуже багато побічних дій, а канабіноїди ж є речовиною без таких. Хоча ліки на основі психоактивних канабіноїдів все ж варто видавати лише за рецептом лікаря.

Костянтин Надутий:

Не варто забувати, що в Україні багато людей пройшли зону бойових дій, які бачили смерть і ховали своїх друзів, і які страждають психоемоційними розладами. Натомість препарати на основі канабісу є високоефективними також для лікування синдрому посттравматичного стресового розладу, який сьогодні дуже поширений, адже люди, які хворіють такими розладами, є небезпечними для суспільства і для себе також.

Як канабіс впливає на організм здорової людини?

Костянтин Надутий:

Психотропні речовини можуть спотворити психіку людини, тим більше на етапі її формування, тому для молоді вживання цієї речовини неприпустиме категорично. До того ж вживання марихуани може спричинити вживання надалі більш складних наркотиків. Але загалом же будь-які ліки є або ліками, або отрутою – все залежить від дози застосування.

На скільки ризикованим є те, що після легалізації канабісу його використовуватимуть не лише для медичного лікування?

Костянтин Надутий:

«Легалізацію канабісу в Україні намагатиметься використати наркомафія»
Ризики є, зокрема, в тому, що наркомафія в Україні намагатиметься використати легалізацію канабісу, аби підсилити можливість пропагування його наркотичної дії, яка не пов’язана з медичним застосуванням. Але варто не забувати і про те, що сигарети та алкоголь у нас же легалізували, а це також «мала наркоманія», яка викликає залежність.

Також треба бути дуже уважним на етапі доопрацювання тексту цього законопроєкту у ВР, бо в Раді зараз настільки порушена процедура узгодження законів, що в першому читанні можуть проголосували за один текст законопроєкту, а в другому – вже за інший.

Дмитро Ісаєв:

Та й загалом у медицині зараз є більш сильні наркотики, ніж канабіноїди. Але канабіноїди чомусь заборонені, а ці речовини – ні. Морфій же використовують у медичних цілях як знеболювальне, а цей наркотик є набагато сильнішим. І в нашій країні можуть контролювати його використання. А канабіс зараз навіть досліджувати в Україні не можна. Натомість є українці, яким канабіс потрібен для ліків, які мають бути виготовлені відповідно до стандартів.

Тарас Ратушний:

Україна вже має досвід контролю законного обігу дуже великого ряду наркотичних речовин і додати до неї ще одну технологічно і технічно не спричиняє жодної проблеми.

При цьому ми ж бачимо, що марихуану зараз в Україні роздобути, коли вона перебуває у незаконному обігу, не є жодною проблемою. У цьому і полягає парадокс, що за повної юридичної заборони процвітає чорний ринок, яким змушені користуватися й ті, кому марихуана потрібна як ліки. А найбільша проблема полягає у тому, що на чорному ринку це – не ліки, які так необхідні деяким людям, а просто психоактивна речовина, невідомо як вирощена. Ліками ця речовина буде тоді, коли пройде сертифікацію, контроль якості і застосування різних фармацевтичних форм – крапель, пігулок, суспензій – під контролем  професіонала-медика. Тому позбавляти хворих ліків тільки через те, що хтось може скористатися цим для розваги, – це блюзнірство і жорстокість щодо тих, хто справді страждає від болю.

Також варто зауважити те, що в Україні наукові дослідження, пов’язані з канабісом, через ці правові межі були неможливі. А цей законопроєкт розрубає цей «гордіївський вузол» і встановлять правові межі для наукових досліджень канабісу. А українські вчені не будуть виїжджати у США, Британію чи ОАЕ, і результати їхніх досліджень, можливо, нарешті знадобляться для українських хворих.

ІА "Вголос": НОВИНИ