Окружний адміністративний суд м. Києва визнав протиправним і скасував рішення Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 02.04.2019 про анулювання дозволу на виконання будівельних робіт «Будівництво споруд офісного і торговельного призначення з вбудованими в рельєф гаражами манежного та боксового типу з приміщеннями соціально-побутового призначення на вул. Старонаводнииькій, 2-20 у Печерському районі м. Києва» від 20.10.2010. Про це свідчить рішення від 23 червня (суддя Арсірій Р. О.), пишуть Наші гроші.

Навесні 2019 року ДАБІ анулювала дозвіл на виконання робіт з будівництва житлового комплексу «Intergal City».

На думку ОАСК, це рішення прийнято не обґрунтовано. Суд зазначив, що ДАБІ у січні 2019 року провела перевірку об’єкта і встановила, що генпідрядник «БК «Інтеграл-Буд» виконує будівельні роботи із порушенням вимог будівельних норм, стандартів і правил. Генпідряднику було видано припис усунути порушення. У подальшому навесні проведено перевірку, за результатами якої встановлено, що порушення не усунуті, і дозвіл на будівельні роботи було анульовано.

Суддя Руслан Арсірій дійшов висновку, що підставою проведення перевірки навесні була не перевірка вимог припису, а звернення громадської організації «Звіринецький сквер». Суд вказує, що оскільки інспектор не проводив перевірку виконання припису, то і невиконання його вимог не могло стати підставою для анулювання дозволу.

Замовником будівництва є ТОВ «Старонаводницький Парк», генпідрядником – ТОВ «БК «Інтергал-Буд». Вони зводять ЖК «Intergal City», яке включає в себе 5 будинків по 8-22 поверхи.

Будується житловий комплекс на ділянці площею 3,03 га, яка нині перебуває у приватній власності гаражно-будівельного кооперативу «Ямський», що передав право користування ділянкою за договором суперфіцію фірмі «Старонаводницький Парк».

У 2004 році Київрада надала кооперативу «Ямський» дозвіл на знесення комунальних гідротехнічних споруд на вулиці Старонаводницькій, 2-20, що потрапляють під пляму забудови багатоповерхового гаража на 1200 машиномісць.

Надалі у 2007 році Київрада затвердила проект землеустрою щодо відведення ділянки кооперативу для будівництва споруд офісного і торговельного призначення з вбудованими в рельєф гаражами.

А у 2016 році вид використання ділянки змінили на – «для будівництва, експлуатації та обслуговування багатофункціонального житлово-громадського комплексу». У серпні 2018 року новий замовник будівництва – ТОВ «Старонаводницький парк» отримав містобудівні умови та обмеження на цей комплекс.

Дозвіл на будівництво, який скасувала ДАБІ і поновив ОАСК, Інспекція ДАБК у м. Києві видала у жовтні 2010 року. Це був дозвіл на будівництво «споруд офісного і торговельного призначення». У 2017 році кооператив «Ямський» отримав сертифікат про введення в експлуатацію першої черги цього об’єкту. У 2018 році до дозволу внесли зміни, змінивши замовника і генпідрядника (ними стали «Старонаводницький парк» і  «БК «Інтергал-Буд»), а у грудні 2019 року – внесли нову зміну: замість «споруд офісного і торговельного призначення» тепер будується «багатофункціональний житлово-громадський комплекс».

Власниками ТОВ «БК «Інтергал-Буд» є дочірнє підприємство «Інтергал-Буд» ТОВ «Фірма «Інтергал» (99,99%) та Ігор Кухар зі Львова (0,01%). Власником дочірнього підприємства є ПАТ «Інтергалбудінвест» недиверсифікованого виду закритого типу ТОВ «КУА «Крістал Ессет Менеджмент».

Це ж ПАТ «Інтергалбудінвест» (14%) є співвласником ТОВ «Старонаводницький парк» разом із ТОВ «Втополімери» (86%) Андрія Бобка зі Львова.

Власником ПАТ «Інтергалбудінвест» нвзту ТОВ «КУА «Крістал Ессет Менеджмент» значиться Сергій Чумак, керівником – Валерій Кулаков. Кулаков на парламентських виборах 2012 року був довіреною особою тодішнього нардепа Володимира Зубика (входив до фракції Партії регіонів, пізніше – групи «Відродження»). Також Кулаков допомагав Зубику з 5 по 8 скликання ВРУ. У вересні 2019 року Володимир Зубик став президентом Асоціації «Підприємств будівельників «Інтергал-Буд», створеної у 2018 році.

Андрій Бобко прописаний разом із Катериною Бобко, і разом вони володіють ТОВ «Максимум», керівником якого є Сергій Чумак. Катерина Бобко є співвласницею цілого ряду компанії, серед яких ТОВ «Лотус-Інвест» та ТОВ «Круаель», якими вони раніше володіли разом із Петрук Ольгою Євгенівною – рідною сестрою Олени Євгенівни Зубик, дружини Володимира Зубика.

ІА "Вголос": НОВИНИ