Впродовж кількох днів «Винниківська тютюнова фабрика» перетворилась на вулик. Кількість правоохоронців та співробітників Бюро Економічної Безпеки не злічити. Представники фабрики заявляють дії співробітників БЕБ перейшли всі можливі межі закону. 

Нещодавно працівники БЕБ, маючи відповідні документи, безперешкодно провели чергові обшуки на тереторії підприємства. А вже наступного дня вирішили повернутись. Однак документ, який дозволяв слідчому пройти на територію фабрики втратив силу. 

Вчора слідчий покинув місце проведення обшуку, тим самим, вийшовши з території фабрики. Всі учасники обшуку вийшли з території фабрики і втратили своє право проникати на територію фабрики, оскільки КПК України ст. 235 ч.1 дозволяє проникати на територію приміщення в якому проводиться обшук тільки один раз. Сьогодні ж ці добродії прийшли сюди знову, - адвокат, представник ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика» Іван Прозорський. 

Я наголошую, що я йому повідомив, що в обшуці немає такогог поняття як «перерва». Ви склали протокол, ви цим використали своє право надане слідчим суддею зайти на територію без нашого дозволу. В цьому по-суті й полягає суть цієї слідчої дії - ви без дозволу власника кудись заходите, шукаєте, що вам потрібно і йдете, - адвокат Денис Мікулін.

Станом на сьогодні, вони не виносять постанови про проведення невідкладних слідчих дій, а також не пред’являють нової ухвали. Тому на сьогодні, право на проникнення правоохоронних органів на територію підприємства відсутні, - адвокат Олексій Різник.

Щоб проникнути на територію фабрики співробітники БЕБ навіть викликали спецтехніку. 

Наразі викликані працівники ДСНС для того щоб силою зламати грати, зламати двері і проникнути на територію підприємства. Без жодної правової підстави, - адвокат, представник ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика» Іван Прозорський.

Адвокати наголошують, що слідчі мають право викликати спеціаліста, однак не змушувати його виконувати власні обов'язки. 

Слідчий має право залучити спеціаліста, але він має право його залучити тільки для надання відповідних консультацій. Слідчу дію безпосередньо проводить слідчий. Це по суті є незаконною вказівкою від слідчого - виконувати певній людині те що повинен виконувати сам слідчий. А громадяни не зобов'язані виконувати незаконні вказівки слідчого, - адвокат Денис Мікулін.

Зрештою працівники ДСНС, які приїхали за викликом вимушено перебували біля фабрики впродовж кількох годин. 

Журналісти намагались взяти коментар у слідчого, однак той, на час слідчої дії, навідріз відмовився коментувати. 

Група компаній «Винниківська тютюнова фабрика» вже понад 5 років поспіль входить до трійки найбільших платників податків заходу України. Торік, у 2023 році, фабрика сплатила понад 7 мільярдів гривень. Цьогоріч підприємство планувало сплатити до бюджетів усіх рівнів понад 8,5 мільярда гривень.

На сьогоднішній момент втрати бюджету вже перевищують 500 млн гривень, які відповідно в період війни являються настільки важливими для бюджету України і місцевих бюджетів, - адвокат Олексій Різник.

Представники підприємства закликають до негайного втручання ДБР і ОГП, щоб розблокувати роботу підприємства та припинити тиск співробітників БЕБ. 

Нами були невідкладно повідомлені, власне кажучи, Національна поліція, ДБР, яке має відповідну до закону компетенцію проводити досудове розслідування щодо таких злочинів. Нами було зроблено заяву про перешкоджання законній господарській діяльності Винниківської тютюнової фабрики, а також про перевищення працівниками правоохоронних органів своєї влади і службових повноважень. За злочини передбаченими статтями 365 та 206 Кримінального кодексу України, - адвокат, представник ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика» Іван Прозорський.

ІА "Вголос": НОВИНИ