Обшуки в Кабміні: прокурори взялися за поставки військового обладнання з США.

Про це повідомляє голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський з посиланням на судові матеріали.

22 липня у Кабінеті Міністрів прокуратура вилучила документи, які стосуються реалізації зовнішньоторговельного контракту сумою 6,8 мільйонів доларів. Зазначимо, що його уклали наприкінці 2015 року ДП «Спецтехноекспорт» і американська компанія Worldwide Aeros Corp на постачання військового обладнання. Зокрема, йдеться про постачання підвісної системи раннього виявлення AEROS моделі TT-RF30-I-R для Державної прикордонної служби.

Сказано, що справу розслідують за ч. 4 статті 190 ККУ (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Прокурори вважають, що службові особи заволоділи вказаними коштами шляхом зловживання довірою, чим завдали державі збитків.

«Подібні зовнішньоторговельні контракти на постачання військового обладнання в Україну укладаються на найвищому рівні за попередніх домовленостей з союзниками. Тому такі кримінальні справи після реалізації контрактів можуть залишити Київ без союзників», - вважає Гліб Канєвський.

У кінці 2016 року Державна прикордонна служба повідомила, що тодішній президент Петро Порошенко передав сучасне обладнання для охорони кордону, зокрема систему AEROS. Експрезидент зазначав, що система «АЕРОС» - це спільна українсько-американська розробка, виготовлена на одному з підприємств «Укроборонпрому».

Нагадаймо, Україна планує придбати військове обладнання у США.

ІА "Вголос": НОВИНИ