Росіяни знають де в Україні розташовані важливі об’єкти військової та цивільної інфраструктури. Їм для цього не потрібні повідомлення у соцмережах. Але рашисти вміло використовують суспільну думку аби викликати соціальне збурення.

Про це «Вголосу» розповів військовий експерт, дипломат та фахівець з інформаційно-психологічних операцій Володимир Гулима.

За його словами, ворог уважно відстежує все, що пишуть українці у соціальних мережах. І коли хтось, особливо якщо це високопосадовець, оприлюднює якусь інформацію або ж фото з об'єкта важливої інфраструктури, то використовують цей момент аби скерувати туди свої ракети та обстріляти.

«Вони й до цього знали про цей об’єкт. Але вираховують так: «Тут хтось щось написав. То ж, давайте, вжахнемо туди». І відразу після того знову моніторять наші соціальні мережі, щоби знати, чи досягли вони успіху не стільки у руйнуванні самого об’єкта, скільки  у створенні сварок та конфліктів», - каже він.

Фахівець зазначає, що одним із завдань, яке хоче досягнути ворог, це розсварити українців. До прикладу, у 2014 році після Зеленопілля дружини бійців, які загинули та отримали поранення, звинувачували у втратах керівництво та вимагали покарань. Це саме ми побачили й зараз, коли дружини бійців тероборони підняли ґвалт.

«Росіяни дуже ретельно це відстежують та дуже вміло використовують для розхитування ситуації. Тому не стовідсотково вони обстрілюють ті місця, згадки про яких з’явилися у соцмережах. Проте стовідсотково вони розуміють, що це завдасть негативного розголосу», - говорить Володимир Гулима.     

Окрім того, за його словами, на жаль, у Львові є випадки, коли «ініціативні» львів’яни самі у соцмережах знаходять контакти ворога та зголошуються стати інформаторами.

«Вони пишуть: «Я такий-то і такий-то, готовий вам допомогти». І росіяни користаються цим і дають завдання цим зрадника», - каже військовий експерт.

Все інтерв’ю «Вголосу» з Володимиром Гулимою читайте тут.

ІА "Вголос": НОВИНИ