У понеділок, 17 лютого, відбулась зустріч голови Громадської ради при Львівській ОДА Андрія Болюбаша та голови Координаційної ради учасників бойових дій Львівщини Сергія Лейченкова із офіційним спостерігачем Спеціальної моніторингової місії в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі Рітасом Лотчерісом.

Про це повідомили на сторінці ради у Facebook.

Під час зустрічі сторони обговорили нагальні проблеми, які існують в області, а також домовились про всебічну співпрацю та регулярні зустрічі щодо проблемних питань регіону.

«До 18 грудня 2020 року діяла норма добровільного об'єднання. Після цієї дати вона теж діє, але за умови передбачення громад у перспективному плані. Тобто, кого не має в перспективному плані, той не піде на місцеві вибори 2020 року. Станом на сьогодні йде процес формування нового перспективного плану. Отож, є дві діючі ОТГ, яких »не бачать« у перспективному плані - Новострілищанська ОТГ, Жидачівського району та Волицька ОТГ, Мостиського району. Також невідома доля потенційної Сокільницької ОТГ, якій дали позитивний висновок на об'єднання. Окремі ОТГ хочуть Куровичі, Золочівського району, Оброшино, Пустомитівського району та Сілець, Сокальського району», - зазначив Андрій Болюбаш

Щодо проблем медицини на Львівщині голова Громради розповів представнику ОБСЄ про порушення у роботі постійно діючої комісії з проведення конкурсів на заміщення посад керівників закладів охорони здоров’я Львівської обласної ради. У своїй роботі комісія допустила безліч порушень постанови Кабміну «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я», а також приймала незаконні рішення. Деталі за посиланням.

У свою чергу Сергій Лейченков наголосив на проблемах з якими зустрічаються ветерани російсько-української війни коли повертаються у звичне життя. Серед проблем учасник АТО виділив неякісні соціальні та медичні послуги, а також небажання влади виділяти учасникам АТО/ООС земельні ділянки.

"Зараз розробляється план зустрічей з ветеранськими організаціями по районах області. Голови профільних комісій розкажуть про робочі перспективи та про вже пророблену роботу. У ветеранів є дві проблеми - це надання їм земельних ділянок згідно чинного законодавства та надання соціальних та медичних пільг та гарантій. На жаль, відділи соцзахисту не в повній мірі доносять ветеранам інформацію про їхні пільги. Про бездіяльність департаменту соцзахисту ЛОДА ми наголосили й його директору", - розповів Сергій Лейченков.

Рітас Лотчеріс пообіцяв сприяти у вирішення цих проблемних питань, а також висловив бажання співпрацювати та постійно обмінюватись інформацією задля покращення ситуації у регіоні.

Нагадаємо, коли розпочалась неоголошена війна РФ проти України, у 2014 році, Постійна Рада ОБСЄ ухвалила рішення направити у нашу державу Спеціальну моніторингову місію задля налагодження миру та стабільності. Офіційні спостерігачі повинні збирати інформацію та робити об’єктивні звіти про ситуацію з безпекою та встановлення фактів про конкретні події на місцях. Окрім Донецької та Луганської областей, де відбуваються воєнні дій, офіційні представники ОБСЄ працюють ще у 8 містах України: Дніпропетровську, Івано-Франківську, Києві, Одесі, Харкові, Херсоні, Чернівцях та Львові.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ