Океанські течії розносять сміття і утворюють цілі сміттєві плями площею сотні тисяч квадратних кілометрів.

Програма створена для очищення Тихого океану від пластикового сміття, йдеться на сайті Ocean Cleanup.

Для очищення за допомогою звичайних методів – суден та сіток – знадобиться тисячі років і десятки мільярдів доларів. Створеними пасивними системами, за оцінками, буде видалено 50% скупченого сміття у Тихому океані лише за п’ять років, і при невеликих витратах.

Проблема прибирання полягає в тому, що забруднення пластиком поширюється на мільйони квадратних кілометрів і подорожує в усіх напрямках. Нова технологія очищення була розроблена для того, щоб виконати важку роботу по зосередженню пластику спочатку, перш ніж його можна буде ефективно видалити з океану.

Система складається з довгого поплавка, який дугою вигнутий на поверхні води та сітки, що висить під нею. Поплавок надає плавучість всій системі, тоді як сітка уловлює сміття.

Для району такого розміру активні методи очищення були б занадто енергоємними, тому було обрано пасивний варіант.

Системи очищення покладаються на природні сили:  їх переносить вітер, хвилі та течія. Однак, щоб ловити пластик, має бути різниця у швидкості між системою та пластмасою. Використовуючи морський якір для уповільнення роботи системи, пластик можна утримувати і захоплювати.

Плаваючі системи розроблені для захоплення пластмас, розміром від невеликих шматочків розміром до міліметрів, аж до великих розмірів, включаючи масивні покинуті рибальські сітки, які можуть бути завширшки в десятки метрів.

За прогнозами повномасштабна система очищення могла б очистити 50% великого тихоокеанського сміття всього за п’ять років.

Після розгортання цілої флотилії таких очисних систем The Ocean Cleanup планує до 2040 року вилучити 90% океанічного пластику.

ІА "Вголос": НОВИНИ