Вчені з Нової Зеландії встановили, що місцевий вулкан кальдерного типу Таупо знову проявляє активність. Його виверження в 232 році нашої ери призвело до катастрофи на Землі.

Про це повідомляє The Guardian.

Як відомо, вулкан проявляв активність 25 разів протягом останніх 12 тисяч років.  Таупо вважається одним з найнебезпечніших супервулканів у світі.

Дослідники з 1979 року пильно відстежують рівень води в однойменному озері, яке розташоване в кальдері Таупо.

Вчені розмістили стаціонарні дослідницькі станції на пляжах, скелях, причалах та інших місцях навколо озера. Дані підтверджують рух магми в жерлі вулкана.

«В озері, недалеко від рифів Хороматанги, вулкан викликав підйом на 160 мм, тоді як на північ від озера тектонічні розломи викликали опускання на 140 мм», - розповів науковий співробітник з геодинаміки вулканів в університеті Вікторії доктор Фінніган Іллслі-Кемп.

За його словами, активність вулкана Таупо буде рости в міру наближення до наступного виверження. Водночас поки немає ознак того, що це відбудеться найближчим часом.

"Вулкани природним чином переміщаються уві сні. Землетруси і руху грунту - це нормально, особливо для таких великих вулканів. Але це не означає, що він прокидається і ось-ось вибухне", – пояснили автори дослідження.

Читайте також:

У горах Прикарпаття заблукали туристи, серед них двоє дітей

Клишоногий порушник кордону: прикордонники зустріли ведмедя на кордоні України з Румунією

ІА "Вголос": НОВИНИ