У Луцьку одну з вулиць пропонують назвати на честь Джона Мак-Кейна.

Про це власкору «Вголосу» стало відомо під час засідання комісії з питань впорядкування назв вулиць.

Депутат від ВО «Свобода» Микола Федік нагадав, що до міської ради була відповідна петиція, однак вона не набрала необхідної кількості голосів для розгляду.

«Ця людина достойна, аби на її честь назвали вулицю.  У нас є вулиця Валерії Новодворської — це єдина у світі вулиця російської правозахисниці й якщо ми додамо Джона Мак-Кейна, то буде добре», — зауважила представниця Інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

Натомість депутати Павло Данильчук в Микола Федік наголосили, що насамперед у місті потрібно називати вулиці на честь українських діячів. Крім цього, вулиці також необхідно перейменовувати на абстрактні назви, а не лише іменні.

Розгляд питання члени комісії вирішили поки відкласти.

Нагадаємо, Джон Мак-Кейн помер у суботу, 25 серпня. Згодом стало відомо, що Президент США Дональд Трамп не буде присутній на похороні сенатора, згідно з волею померлого сенатора. Поховали його в місті Аннаполіс штату Меріленд на кладовищі академії ВМС.

У липні 2017 року біля Мак-Кейна діагностували невиліковну форму раку мозку. 24 серпня стало відомо, що Мак-Кейн вирішив припинити лікування через вік і прогресуючу хворобу.

Джон Мак-Кейн народився 1936 року. Під час війни у В'єтнамі його захопили в полон й утримували там понад п'ять років. У 1980-х він був членом Палати представників Конгресу США. З 1987-го обирався сенатором від штату Аризона. Був головою сенатського комітету з питань озброєнь. 2008 року був кандидатом у президенти Сполучених Штатів від Республіканської партії, однак поступився на виборах Бараку Обамі.

Мак-Кейн був критиком російського президента Володимира Путіна і великим прихильником України.

А Трамп заборонив Білому дому називати Мак-Кейна героєм.

Водночас, кияни також пропонують перейменувати одну з вулиць столиці на честь померлого американського сенатора-республіканця Джона Мак-Кейна.

ІА "Вголос": НОВИНИ