Про це повідомляє «Укрінформ».

Таким чином, скасовано пенсійну реформу уряду Дональда Туска 2012 року, коли пенсійний вік для жінок і чоловіків був підвищений до 67-ми років.

«Польський уряд дає полякам право вибору. Якщо хтось захоче працювати довше, то може це зробити. Знижуючи пенсійний вік до 60-ти років для жінок і 65-ти для чоловіків, ми повертаємо нашим землякам гідний вибір», – заявила з цього приводу голова уряду Польщі Беата Шидлова.

Вона запевнила, що в бюджеті країни є кошти на повернення нижчого пенсійного віку. За її словами, фонду соціального страхування (ZUS) Польщі не загрожує банкрутство, в ньому достатньо коштів для погашення зростаючих пенсійних виплат.

Глава польського уряду зазначила, що зниження пенсійного віку було виконанням обіцянки партії «Право і Справедливість» (PiS) перед парламентськими виборами 2015 року.

Віце-прем'єр-міністр, міністр розвитку Польщі Матеуш Моравецкій повідомив у понеділок, що на зниження пенсійного віку в бюджеті країни на наступний рік додатково закладено 10 млрд злотих (понад 2,7 млрд дол.). За його словами, з урахуванням нинішнього зниження пенсійного віку в наступному році на пенсію в Польщі вийде приблизно 330 тисяч осіб.

Нагадаємо, у червні 2012 року уряд Туска прийняло закон про поступове підняття пенсійного віку. Рефом передбачала, що чоловіки повинні виходити на пенсію в 67 років вже з 2020 року, а жінки – з 2040-го.

Свій непопулярний у суспільстві крок попередній уряд партій «Громадянська платформа – Польська селянська партія» (PSL) мотивував поглибленням демографічної кризи в країні.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ