Гроші «Кварталу» із офшорів «Приватбанку»

За словами розслідувачів, підтвердити та верифікувати всю схему переказів коштів від структур Коломойського до офшорних фірм Зеленського та його оточення вдалось завдяки проєкту Pandora Papers. Власне, оприлюдненні дані внаслідок масштабного витоку інформації про офшорні операції дали змогу ідентифікувати кінцевих власників офшорних компаній, куди надходили кошти від Ігоря Коломойського. Журналісти припускають. що ці перекази могли бути пов'язані з масштабним виведення коштів з «Приватбанку», що в минулому належав олігарху. 

Зауважимо, що зараз Ігор Коломойський є фігурантом кримінальних проваджень в Україні, Великій Британії та США. Всі вони пов'язані зі схемою виведення коштів з ПриватБанку. внаслідок чого. 

Нагадаємо, «Приватбанк» було націоналізовано у 2016-у році, аби запобігти краху найбільшої фінансової установи України. Тодішня голова Національного Банку Валерія Гонтарева заявляла, що  брак капіталу в банку становить 148 мільярдів гривень з яких банк накопичив лише 32 млрд, решту акціонери не стали вливати. Через те після націоналізації Держава з бюджету повинна буде влити в установу від 116 до 148 мільярдів коштів платників податків.

Документи Pandora Papers стверджують, що 40 мільйонів доларів підозрілої транзакції формально були сплачені як внесок до статутного капіталу. За словами лондонського фахівця Грема Барроу, який спеціалізується на фінансових злочинах, така операція є вкрай непрозорою.

До того ж як з'ясували журналісти «Слідства.Інфо», ця транзакція пройшла через філію «Приватбанку» на Кіпрі. Документи Pandora Papers підтверджують факт,  що принаймні одна з компаній очільників «95 кварталу» послуговувалась рахунками в цьому банку. Відтак, офшори Зеленського могли бути причетними до відмивання брудних грошей з фінансових структур Ігоря Коломойського. 

 

Офшори на Кіпрі та елітна британська нерухомість

За даними розслідувачів, гроші від структур Коломойського йшли на рахунки офшорних компаній, серед власників яких був як сам Володимир Зеленський, так і його найближчі соратники. 

Зокрема, через ці офшорні компанії найближчі друзі президента Зеленського стали власниками елітних апартаментів у Лондоні, де вартість житла в окремих районах б'є світові рекорди. Серед них і перший помічник президента, авто якого нещодавно обстріляли. Так Сергій Шефір через офшорну компанію володіє відразу двома квартирами у Лондоні загальною вартістю понад 5 мільйонів доларів США.



Черговий офшор на Віргінських островах

Як з'ясували журналісти, головну роль у офшорній схемі, яку організувало оточення президента, грає компанія Maltex Multicapital Corp. Її зареєстрували на  Британських Віргінських островах і нею у рівних частках володіли подружжя Зеленських, брати Сергій та Борис Шефіри та режисер і сценарист «Кварталу» Андрій Яковлєв.

Зауважимо, майже за три тижні до першого туру президентських виборів у 2019-у році свою частку у 25% цієї «ключової» офшорної компанії Зеленський безоплатно передав саме своєму першому помічникові Шефіру. Як зауважують розслідувачі, останній формально не є державним службовцем, а отже не зобов'язаний публічно декларувати свої статки. 

Як оточення Зеленського прокоментувало розслідування

Більшість дійових учасників відломились коментувати розслідування «Слідство.інфо». Серед низ друг дитинства президента Іван Баканов, який зараз очолює СБУ, а також перший помічник Зеленського Сергій Шефір. Зрештою, відмовився від коментарів і сам Володимир Зеленський. 

Борис Шефір, який на відміну від брата не пішов у політику, поспілкувався з журналістами. За його словами, всіма фінансовими схемами «кварталівців» займався голова СБУ Іван Баканов

"У нас Баканов був фінансовим директором, він влаштовував фінансові схеми нашій компанії. І, чесно кажучи, я не готовий відповісти зараз. Можливо, я – власник",
– повідомив він.

Відповідаючи на питання про необхідність відкриття офшорів замість реєстрації бізнесу в Україні, Борис Шефір звинуватив у такій ситуації непрозоре вітчизняне законодавство та корупцію. Коли ж журналісти зауважили, що останні 2 роки державу очолює Володимир Зеленський, а його партія має абсолютну більшість у Верховній Раді, друг президента заявив, що поступово закриває офшорні кампанії та переводить бізнес в Україну, однак це не так швидко зробити. 

Як виявили офшори Зеленського?

Про офшорний бізнес українського лідера стало відомо завдяки розслідуванню Pandora Papers. Це колаборація журналістів-розслідувачів, яка розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів. Понад 600 журналістів із 117 країн світу протягом року досліджували 11,9 мільйонів конфіденційних файлів.

Серед них зокрема й українські журналісти з агенції «Слідство.Інфо».